Чланци поређани по датуму: среда, 12 април 2023

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ДЕНКОВЦУ

У свету и Велику среду чинимо спомен јеванђелског догађаја када у дому Симона губавог жена блудница помаза Господа скупоценим миром, на два дана пре Његовог страдања. Тога ради, најбожанственији Оци Цркве установише да се у овај дан врши света тајна Јелеосвећења или како се још назива Свештање масла.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА СЛУЖЕНА НА ВЕЛИКУ СРЕДУ У МЛАДЕНОВЦУ

На Велику среду, 12. априла 2023. године у вечерњим часовима, служена је Света Тајна Јелеосвећења у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу. У претходних десет година ова Света Тајна је служена на Велику среду и уочи празника Светог великомученика Пантелејмона.

Сабрању више стотина благочестивих душа ове шумадијске вароши началствовао је протојереј Ратко Аврамовић, уз саслужење јереја Жељка Милића, јереја Ненада Марковића, јереја Марка Јефтића, јереја Михаила Аврамовића и ђакона Саше Костадиновића. Сви присутни су помазивани освештаним јелејем од свештеника и ђакона, а свако је добио и упаковано освештано уље и брашно које ће употребити код куће.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУ

У складу са дугогодишњом традицијом и обичајем, на Велику Среду је служења света тајна јелеосвећења у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром.

Свету тајну су служили оци: архијерејски намесник крагујевачки мр Рајко Стефановић, протојереј Драган Брашанац, протонамесник Петар Бранковић, протонамесник Немања Младеновић, протонамесник Бранислав Матић, јереј Урош Костић, јереј Иван Антонијевић и ђакон Александар Ђорђевић.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У БАРАЈЕВУ

На Велику Среду 12. априла 2023. године, у 18 часова, свештеници Архијерејског намесништва бељаничког служили су Свету Тајну Јелеосвећења у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву.

Свети чин је предводио Архијерејски намесник бељанички протојереј -ставрофор Видо Милић уз саслужење протојереја – ставрофора Драгише Топавловића, протојереја Милана Дрочића, протојереја Горана Ракића, протојереја Игора Обрадовића, протонамесника Ивана Иванковића и јереја Живана Голубовића.

РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА ТОКОМ ВАСКРШЊИХ ПРАЗНИКА У КРАГУЈЕВЦУ

У храмовима на територији Крагујевца и околине током васкршњих празника, од Великог петка до Васкршњег уторка, богослужења ће се вршити по следећем распореду: