Чланци поређани по датуму: недеља, 08 мај 2022

ХРАМОВНА СЛАВА У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМА

У недељу 8. маја 2022. године, на дан храмовне славе у Великим Црљенима, литургијски је прослављен Свети апостол и јеванђелист Марко.

Литургијом је началствовао протојереј- ставрофор Томислав Марић, пензионисани парох великоцрљенски, уз саслуживање јереја Александра Глишића, привременог пароха великоцрљенског и ђакона Николе Урошевића.

СВЕТИ АПОСТОЛ И ЈЕВАНЂЕЛИСТ МАРКО – СЛАВА ЦРКВЕ У ВУЧИЋУ

На благој узвишици села Вучића поносно се уздиже црква Светог Апостола и Јеванђелисте Марка и она призива као лав, али не у пустињи, него у зеленој Шумадији своје лавиће (свој верни народ) и они се одазивају и посећују своју Свету Цркву. Тај евхаристијски призив на данашњи дан чуло је мноштво народа и од ране зоре испунило је порту и цркву својим присуством и молитвом.

СВЕТЕ ЖЕНЕ МИРОНОСИЦЕ – ХРАМОВНА СЛАВА У ВИНЧИ

У другу недељу по Васкрсењу Христовом када се молитвено сећамо жена Мироносица и Светог јеванђелисте Марка, 8. маја 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму који је посвећен женама Мироносицама у селу Винчи надомак Тополе.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протонамесници Слободан Радивојевић и Никола Илић, протођакон Иван Гашић и ђакон Стеван Илић.