Чланци поређани по датуму: фебруар 2023

Запажени резултати ученика Богословије Светог Јована Златоустог на Општинском такмичењу из српског језика и језичке културе

На Општинском такмичењу из српског језика и језичке културе, одржаном 25. фебруара 2023. године на Економском факултету у Крагујевцу, ученици другог разреда Богословије Светог Јована Златоустог остварили су знатан успех.

Ученик Сава Матић, постигавши максималан резултат (20 поена), освојио је прво место и пласирао се на окружни ниво такмичења.

ЗАПОЧЕО ТРЕЋИ ЦИКЛУС РАЗГОВОРА О ВЕРИ У МЛАДЕНОВЦУ

У понедељак 27. фебруара 2023. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, у Свечаној сали парохијског дома храма Успења Пресвете Богородице одржан је тринаести сусрет у оквиру разговора о вери – Упознајмо православље. На иницијативу братства младеновачког Храма, на челу са Архијерејским намесником младеновачким протојерејем-ставрофором Жељком Ивковићем, одлучено је да се интензивира у току Васкршњег поста рад на мисионарском плану.

ЧЕТРДЕСЕТОДНЕВНИ ПОМЕН ЈЕРОМОНАХУ ЈУСТИНУ СЕГЕДИНСКОМ САБРАТУ МАНАСТИРА САРИНАЦ

Са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована првог дана Великог Часног Поста у понедељак 27. фебруара 2023. године, на празник преподобног Авксентија служен је четрдесетоневни парастос блажено почившем јеромонаху Јустину Сегединском.

ВЕЧЕРЊА ПРАШТАЊА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ

Заблистала је благодат твоја Господе, и обасјала душе наше, сад је право време, сад је време покајања, одбацимо дела таме, и оденимо оклоп светли, да препливамо море великога поста, и доспемо у тридневно Васкрсење, Господа и Бога Спаса нашег Исуса Христа, који спасава душе наше.“ (стиховња на вечерњој недеље сирне)

У недељу сирну, следујући древној традицији и предању Цркве, у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром, служена је вечерња праштања.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

У недељу Сиропусну, дана 26. фебруара 2023. године, на дан Светог Симеона Мироточивог, Епископ Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила у Аранђеловцу.

Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, гост из Неготина протонамесник Маријан Керчуљ, протонамесник Александар Миловановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ ДРАЧИ

У суботу сиропусну Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Светониколајевској обитељи манастира Драче уз саслужење протојереја – ставрофора проф др Зорана Крстића, ректора крагујевачке Богословије, протојереја – ставрофора Зарије Божовића, пензионисаног пароха крагујевачког, протојереја – ставрофора Драгана Васиљевића, пароха рогојевачког, протојереја Срђана Тешића, пароха шумаричког, и протођакона Ивана Гашића.

ПРОМОЦИЈА СПОМЕНИЦЕ ПОСВЕЋЕНЕ БЛАЖЕНОПОЧИВШЕМ ДРУГОМ ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ДР САВИ (ВУКОВИЋУ) У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ “ВУК СТЕФАНОВИЋ” У КРАГУЈЕВЦУ

Дана 23. фебруара 2023. године у организацији Народне библиотек “Вук Караџић” у Крагујевцу одржана је у оквиру програма “Једна завичајна прича” промоција споменице “Владика шумадијски Сава Вуковић, споменица 2001-2021” издавачка кућа “Каленић”.

СИРНИ ЧЕТВРТАК У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

У четвртак Сирне недеље 23. фебруара 2023. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу. Владики Јовану су саслуживали протојереј Александар Борота и јереј Владан Костадиновић.

За певницом су појали ученици крагујевачке Богословије “Светог Јована Златоуста” предвођени јерејом Ненадом Милојевићем, сабратом Светотројичког храма.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У СТАНОВУ

Дана, 21. фебруара 2023. године, када наша црква прославља Светог Саву II Архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово.

Епископу је саслуживало братство поменутог храма.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: „ДОБАР ЈЕ ЧОВЕК КАД ЖИВИ У БОГУ И ПО БОГУ“

У понедељак сирни, тридесет и шести по Духовима, његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску литургију, у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром.

Преосвећеном су саслуживали: протонамесник Бранислав Матић, јереј Милош Коцић, и ђакон Александар Ђорђевић.

СЛУЖЕЊЕ ЕПИСКОПА У БАРАЈЕВУ

У недељу, 19. фебруара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету Архијерејску Литургију у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву.

Владику је дочекао велики број верног народ са децом, a Епископу су саслуживали: игуман Серафим Ракановић, настојатељ манастира Тресије, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј Игор Обрадовић, протојереј Владимир Димић, протођакон Иван Гашић и ђакони Зоран Станковић, Зоран Степановић и Филип Милованчевић.

ПРЕДАВАЊЕ ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА МИЛОША ВЕСИНА У ЈАГОДИНИ

Са благословом епископа шумадијског Јована, дана 18. фебруара 2023. године, одржано је предавање протојереја-ставрофора Милоша Весина у новом парохијском дому цркве Светих апостола Петра и Павла на тему “Има ли исповести без покајања“.

Вечерашње предавање је било изузетно посећено, у препупуној сали парохијског дома и оно је прво у низу предавања, која ће бити организована по јагодинским црквама, током наредних месеци.

МЕСОПУСНА СУБОТА У БАЈЧЕТИНИ

У Месопусну суботу 18. фебруара 2023. године односно на Задушнице, Епископ шумадијски Г. Јован служио је у манастиру светог Димитрија у Бајчетини Свету Архијерејску Литургију на којој су му саслуживали архимандрит и игуман манастира Денковац Онуфрије Вранић, Архијерејски намесник лепенички протојереј Срећко Зечевић, протојереј Синиша Раденковић и јереји Ненад Милојевић и Марко Урошевић.

ЗАДУШНИЦЕ У ЛАЗАРЕВЦУ

У суботу месопусну, 18. фебруара 2023. године, када се у нашој Цркви обележавају Задушнице, служена је Света Литургија у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу.

Литургију је служио протојереј-ставрофор Александар Новаковић.

НОВИ ДОКТОР ПРАВНИХ НАУКАУ петак 17. фебруара 2023. године у свечаној сали МБ Универзитета у Београду, докторску дисертацију на тему: “Улога Српске Православне Цркве у заштити националних интереса на Косову и Метохији” – методолошки и политичкоправни аспекти, одбранио је мастер правник јереј Стефан Дамјановић.

ПРВИ БРОЈ ЧАСОПИСА „КАЛЕНИЋ“ ЗА 2023. ГОДИНУ

Први број званичног листа Епархије шумадијске започиње традиционалном светосавском посланицом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Јована. „У Светом Сави сабрана су сва времена, повезани су векови, укрштене су наше историјске судбине и сва наша покољења, што се у овим временима засигурно најнепосредније осећа на Косову и Метохији. Светосавска Црква Христова за све то време достојанствено и одважно сведочи и сведочиће своје неодступно следовање непоткупљивим идеалима Неба, остајући при том на свим овоземаљским голготама уз род Немањин и Савин, неуморно га тешећи и крепећи да издржи и сачека зору сопственог васкрсења“, поручује се у посланици.

ВЛАДИКА ЈОВАН: “ИСТИНА И ЉУБАВ СУ НЕСАЛОМИВИ САСУД БЛАГОДАТИ БОЖИЈЕ”

У петак, 17. фебруара 2023. године, када се наша Света Православна Црква молитвено сећа преподобног Исидора Пелусиота, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради уз саслужење братства овога светога храма.

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

Епископ шумадијски Г. Јован служио је на други дан Сретења 16. фебруара 2023. године свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Владики су саслуживали свештеници Владан Костадиновић и Стефан Дамјановић.

Страна 1 од 3