Чланци поређани по датуму: субота, 02 јануар 2021

ЕПИСКОП ЈОВАН: “УЛАЗАК НА ЛИТУРГИЈУ ХРИШЋАНЕ ТРЕБА ДА ПОДСЕТИ ДА СМО ВЕЋ ЈЕДНОМ НОГОМ КРОЧИЛИ У ЦАРСТВО БОЖИЈЕ”У суботу 2. јануара 2021. године када наша Света Црква молитвено прославља Светог Свештеномученика Игњатија Богоносца, Светог Даниала II Архиепископа Српског и Светога Јована Кроштанског чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке Г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у Светоуспењском храму у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали свештеници саборног храма.

danilo drugi01

ЖИВОТОПИС

Данило II, чије се мирско име не зна, био је властелински син. Пре одласка у манастир био је у дворској служби краља Милутина, а одатле је попут светога Саве побегао “у манастир св. Николе, у Кончул, где га је игуман Никола замонашио и изменио му непознато нам световно име у Данила...”

Као што је некада свети Сава примио у ћелију Арсенија, свог будућег наследника, тако је и јеромонах Данило примљен у ћелију архиепископа Јевстатија у којој се подвизавао годину и по дана. На сабору, одржаном у Србији, изабран је за игумана хиландарског. Убрзо је стигла у “Свету Гору и Хиландар велика напаст од каталонских разузданих разбојничких чета, које су додијавале Светогорцима три године и три месеца, 1307 —1309”. На челу одбране Хиландара стајао је игуман Данило који је у то време био “више ратник, дипломата и управник него ли монах”.