Чланци поређани по датуму: петак, 17 септембар 2021

ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ ЗАВРШЕНЕ ПРЕДАВАЊЕМ ХИЛАНДАРСКОГ ИГУМАНА МЕТОДИЈА НА ТЕМУ „МОНАШТВО – БЕСКРВНО МУЧЕНИШТВО“Прослава Великогоспојинских свечаности, која је започела празником Успења Пресвете Богородице и обележавана низом гостовања истакнутих и признатих културних радника, закључена је у петак, 17. септембра 2021. године. У препуном Саборном храму у Крагујевцу, одржано је предавање на тему „Монаштво – бескрвно мучеништво“, а предавач је био Високопреподобни архимандрит Методије, игуман Свете царске лавре Хиландара. Међу слушаоцима су били свештенство и монаштво Шумадијске епархије, али и других епархија наше Цркве, као и мноштво верног народа.

СВЕТИ ПЕТАР ДАБРОБОСАНСКИ

Митрополит дабро-босански Петар Зимоњић је рођен 24. јуна 1866. године у Грахову, у породици чувеног свештеника Богдана Зимоњића, јунака херцеговачке буне из 1875. године, која је у народу и историји забележена као "Невесињска пушка". Богословију је завршио 1887. године у Рељеву, а Богословски факултет 1893. године у Черновцима, после чега је именован за суплента, а наредне, 1895. године, за професора богословије у Рељеву. Монашки и свештено-монашки чин је примио 8. септембра 1895. године. На дужности професора богословије остао је до 20. јуна 1895. године када је прешао на дужност конзисторијалног саветника у Сарајеву. Свети Архијерејски Сабор СПЦ га је 1903. године изабрао за епископа захумско-херцеговачког. На трон захумско-херцеговачких епископа устоличен је 27. маја исте године. На тој дужности је остао све до 7. новембра 1920. године када је изабран за митрополита дабро-босанског.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМАУ петак, 17. септембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у насељу Виногради.

Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Саша Павловић.