Распоред богослужења Епископа шумадијског Г. Јована – АПРИЛ 2019. године

Распоред богослужења Епископа шумадијског Г. Јована – МАРТ 2018. године1. април (понедељак), Црква прославља и празнује: Свете мученике Хризанта, Дарија и преподобног Симеона Дајбабског.

2. април (уторак), Црква прославља и празнује: Преподобне Оце убијене у манастиру Светог Саве Освећеног.

3. април (среда), Црква прославља и празнује: Преподобног Јакова Исповедника.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у Саборном храму у Крагујевцу са почетком у 9 часова.

Реферат на тему “Појам и смисао аутокефалије” припремиће протонамесник Душан Мучибабић.

Исповест свештенства архијерејског намесништва крагујевачког биће одржана у уторак 2. априла у 17 часова.

4. април (четвртак), Црква прославља и празнује: Светог свештеномученика Василија Анкирског.

5. април (петак), Црква прославља и празнује: Светог преподобног мученика Никона.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Успења Пресвете Богородице у Саранову са почетком у 9 часова.

Реферат на тему “Добро” припремиће ђакон Марко Арсенић.

Исповест свештенства архијерејског намесништва рачанског.

6. април (субота), Црква прославља и празнује: Преподобног Захарија (Претпразн. Благовести).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Лужницама са почетком у 9 часова.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће празнично бденије у манастиру Дивостин са почетком у 16 часова.

7. април (недеља), Црква прославља и празнује: Благовести Пресвете Богородице.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у манастиру Благовештење (рудничко) са почетком у 9 часова – слава манастира.

8. април (понедељак), Црква прославља и празнује: Сабор Светог архангела Гаврила (Оданије Благовести).

9. април (уторак), Црква прославља и празнује: Преподобну Матрону Солунску.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светог пророка Илије у Брзану са почетком у 9 часова.

Реферат на тему “Аутокефалност Српске Православне Цркве – улога и допринос Светог Саве” припремиће јереј Владан Костадиновић.

Исповест свештенства архијерејског намесништва левачког.

10. април (среда), Црква прославља и празнује: ПреподобногИлариона Исповедника (Прво бденије).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светог Саве у Барајеву са почетком у 9 часова.

Реферат на тему “Човекољубље” припремиће јереј Огњен Козлина.

Исповест свештенства архијерејског намесништва бељаничког.

11. април (четвртак), Црква прославља и празнује: Преподобног Марка Ареутског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у Саборном храму у Крагујевцу са почетком у 7,30 часова.

12. април (петак), Црква прославља и празнује: Преподобног Јована Лествичника (Друго бденије).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светог архангела Гаврила у манастиру Вољавчи са почетком у 9 часова.

Реферат на тему “Велики је Господ и чудесна су дела Његова” припремиће ђакон Стеван Илић.

Исповест свештенства архијерејског намесништва опленачког.

13. април (субота), Црква прославља и празнује: светог свештеномученика Ипатија епископа гангрског, светог Јону митрополита московског, светог свештеномученика Авда епископа града Сузе.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у Ракитову код Јагодине са почетком у 9 часова.

14. април (недеља), Црква прославља и празнује: свету преподобну Марију Египћанку, светог Мелитона епископ сардијског у Малој Азији, светог преподобног Прокопија Чеха, светог преподобног Макарија исповедника.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци са почетком у 9 часова.

15. април (понедељак), Црква прославља и празнује: светог преподобног Тита Чудотворца, свете мученике Амфијана и Едесија, светог мученика Поликарпа, светог преподобног Григорија и свету дјеву-мученицу Теодосију (Теодору).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светог Симона Монаха у манастиру Прерадовцу са почетком у 9 часова.

Реферат на тему “Очајање” припремиће јереј Борис Милосављевић.

Исповест свештенства архијерејског намесништва левачког.

16. април (уторак), Црква прославља и празнује: Преподобног Никиту Исповедника.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу са почетком у 9 часова.

Реферат на тему “Спасење” припремиће протонамесник Александар Миловановић.

Исповест свештенства архијерејског намесништва орашачког.

17. април (среда), Црква прославља и празнује: Преподобног Јосифа Химнографа.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у Саборном храму у Крагујевцу са почетком у 7,30 часова.

18. април (четвртак), Црква прославља и празнује: Свете мученике Агатопода и Теодула.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јованучествоваће у раду Светог Архијерејског Синода.

19. април (петак), Црква прославља и празнује: Светог Евтихија Цариградског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу са почетком у 9 часова.

Реферат на тему “Однос пастира и грешника” припремиће протојереј Петар Лесковац.

Исповест свештенства архијерејског намесништва младеновачког.

20. април (субота), Црква прославља и празнује: Преподобног Георгија Митиленског – Лазарева Субота – Врбица.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Свете Петке у Рогојевцу са почетком у 8 часова.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће празнично бденије у Саборном храму у Крагујевцу са почетком у 16 часова.

21. април (недеља), Црква прославља и празнује: Светог апостола Иродиона, Агава, Руфа и других с њима – УЛАЗАК ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА У ЈЕРУСАЛИМ – ЦВЕТИ.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Свете Тројице (Стара црква) у Крагујевцу са почетком у 9 часова.

22. април (понедељак), Црква прославља и празнује: Светог мученика Евпсихија.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у Саборном храму у Крагујевцу са почетком у 7,30 часова.

23. април (уторак), Црква прославља и празнује: Светог мученика Терентија.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром са почетком у 7,30 часова.

24. април (среда), Црква прославља и празнује: Светог свештеномученика Антипу.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради са почетком у 7,30 часова.

25. април (четвртак), Црква прославља и празнује: Преподобног Василија Исповедника.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Литургију Светог Василија Великог у Саборном храму у Крагујевцу са почетком у 7,30 часова.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће бденије у Саборном храму у Крагујевцу са почетком у 17 часова.

26. април (петак), Црква прославља и празнује: ВЕЛИКИ ПЕТАК - РАСПЕЋЕ ХРИСТОВО.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Царске часове у Саборном храму у Крагујевцу у 8 часова, вечерње са изношењем плаштанице са почетком у 16 часова и статије у 19 часова.

27. април (субота), Црква прославља и празнује: ВЕЛИКА СУБОТА.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију Светог Василија Великог у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову са почетком у 8,30 часова.

28. април (недеља), Црква прославља и празнује: ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА – ВАСКРС.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће у Светоуспенском Сабoрном храму Васкршње јутрење, а у наставку поноћну свету Литургију.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Пасхално вечерње у храму Светих апостола Петра и Павла у Јагодини са почетком у 17 часова.

29. април (понедељак), Црква прославља и празнује: ВАСКРСНИ ПОНЕДЕЉАК.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог Пантелејмона у Станову са почетком у 9 часова.

30. април (уторак), Црква прославља и празнује: ВАСКРСНИ УТОРАК.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог Саве Српског на Аеродрому – Крагујевац са почетком у 9 часова.

О даљем распореду богослужења Епископа шумадијског Господина Јована ускоро обавештење на нашем сајту.