Чланци поређани по датуму: недеља, 26 децембар 2021

МАТЕРИЦЕ У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

У недељу Праотаца, на Материце 26. децембра 2021. године, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Владики Јовану су саслуживали ректор крагујевачке богословије Светог Јована Златоуста протојереј – ставрофор проф. др Зоран Крстић, Архијерејски намесник крагујевачки протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, Архијерејски намесник лепенички протојереј – ставрофор Срећко Зечевић, Архијерејски намесник левачки протојереј – ставрофор Милић Марковић, уредник информативне службе епархије шумадијске протонамесник Дејан Марковић и професор крагујевачке Богословије јереј Владан Костадиновић.

ПРАЗНИК МАЈКИ - МАТЕРИЦЕПразник Рођења у телу Господа Исуса Христа познат као Божић јесте један од највећих и најрадосних празника који православна црква празнује. Рођење Христово је својеврсно Богојављење, тј. јављање Бога у Свету. Како каже апостол: „Бог се јави у телу“. То значи да је Син Божији, Бог Логос, узео на себе људску природу, људско тело (оваплотио се), и јавио се овде у свету, нама људима као Богочовек. У личности Сина Божијег сједињене су две природе: Божанска и човечанска. Говорећи о рођењу Христовом Свети Григорије Богослов каже: „Бог је дошао људима, приближио се људима, како би се људи приближили Њему.“ Рођење Христово је догађај од космичке важности зато се црква труди да своје чланове достојно припреми за дочек празника. У богослужбену припрему спадају Недеља праотаца, Недеља отаца и претпразништво Рођења Христовог.