Чланци поређани по датуму: понедељак, 14 фебруар 2011

САДРЖАЈ КАЛЕНИЋА – ЛИСТА ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕ(БРОЈ 1 ЗА 2011. ГОДИНУ)

Блогослов који је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован упутио својим епархиотима путем архијерејских посланица за Божић и за Светог Саву, може се прочитати на уводиним страницама првог броја „Каленића“ за 2011. годину. „Данас се мире небо и земља. Данас певају Анђели и чедни пастири и сви људи добре воље: 'Слава на висини Богу, а на земљи мир међу људима добра воља'. Нека та небеска добра воља процвета у моме срцу, у твоме срцу, у срцу свакога од нас. Нека мир Божији, онај који превазилази сваки ум завлада у нама, и међу нама, и међу свим људима. Опростимо Божићем једни другима, да би и нама Бог опростио, да бисмо једним срцем и једном душом могли Христа Бога прослављати“, закључне су речи Божићне посланице владике Господина Јована.

МУЗИКА И ЦРКВА СТВАРАЈУ ХАРМОНИЈУ ЖИВОТАЈегор Стрељников

Духовни центар Саборне цркве у Крагујевцу угостио је прошле недеље познатог руског гуслара и мајстора на црквеним звонима Јегора Стрељникова. Том приликом забележили смо шта он мисли о свом раду, везама српске и руске музике, као и о концерту у Епархији шумадијској.

КОНЦЕРТ РУСКЕ ДРЕВНЕ МУЗИКЕ У ЕПАРХИЈСКОМ ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУУ четвртак 10. фебруара Епархијски центар Саборне цркве у Крагујевцу био је место збивања једног неуобичајеног музичко-духовног догађаја у оквиру кога се крагуејвачка публика сусрела на интерактиван начин са руском древном музиком. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована гост братства Саборне цркве био је Јегор Стрељников, један од најбољих интерпретатора древног музичког предања које открива саме корене руског идентитета. Он је академски образован музичар и извођач руског народног епоса и народних духовних песама и балада уз традиционалнe жичане инструменте: гусле (подсећа на цитру) и каљоснују лиру (налик на харди гарди).

ХРАМОВНА СЛАВА СВ. ТРИ ЈЕРЕРХА У ТОПОЛИНа дан Света Три јерерха, 12. фебруара 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у Тополи, поводом храмовне славе, задужбине породице Марковић из Тополе.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, јереј Александар Петровић и два ђакона. На Светој Литургији је певао хор „ ОПЛЕНАЦ“ са диригентом хора Маријом Ракоњац из Тополе.

ТАЈНА ЉУБАВИ ЈЕ У РАДОСНОЈ ЖРТВИ И СЛУЖЕЊУ ДРУГОМЕНа дан преноса моштију Светога Игнатија Богоносца Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.