Чланци поређани по датуму: недеља, 14 јун 2020

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу Свих Светих, 14. јуна године Господње 2020., Његово Преосвештенство Епископ Јован шумадијски је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

Епископа је у порти храма дочекао велики број верника, а Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник орашачки – протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, Архијерејски намесник опленачки – протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Зоран Алексић, протојереји Љубиша Ђураш, Милован Ранковић и Слободан Раковић, протонамесници Александар Миловановић и Иван Теодосић, јереји Милош Митровић и Немања Искић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

НЕДЕЉА НАКОН ПЕДЕСЕТНИЦЕ ЈЕ ПОСВЕЋЕНА УСПОМЕНИ НА СВЕ СВЕТЕ, ЈЕР ЈЕ СВЕТОСТ ПЛОД СВЕТОГА ДУХА. КАДА ЧОВЕК ЖИВИ У БОЖИЈОЈ СВЕТЛОСТИ, ОН ПОСТАЈЕ САСУД ДУХА СВЕТОГА КАО ШТО КАЖЕ СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛЕ: ''ВЛАДАЈТЕ СЕ КАО ДЕЦА СВЕТЛОСТИ, ЈЕР ПЛОД ДУХА ЈЕ У СВАКОЈ ДОБРОТИ И ПРАВЕДНОСТИ И ИСТИНИ'' (ЕФЕСЦИМА 5, 8-9)

БЕСЕДА У НЕДЕЉУ СВИХ СВЕТИХ

Преподобни Јустин (Поповић) Ћелијски

Данашња Света Недеља је посвећена Свима Светима. И данашње Свето Еванђеље казује нам тајну Светитеља, али у исто време тајну и моју и твоју као хришћана. Једно исто Еванђеље важи и за Анђеле и за људе, и за Небо и за Земљу. Данашња Блага вест код Господа Христа изгледа путем горчина …[2]