Чланци поређани по датуму: петак, 10 фебруар 2023

БЕЗ ДАНА ГОСПОДЊЕГ НЕ МОЖЕМО

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у четвртак 09. фебруара 2023. године, у просторијама Старе Скупштине, одржано је предавање на тему "Без Дана Господњег не можемо".

Предавач је био протођакон проф. др Златко Матић, ванредни професор Православаног Београдског Факултета Универзитета у Београду, шеф катедре за догматику.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМА

У петак, 10. фебруара 2023. године, када се наша Света Православна Црква молитвено сећа Преподобних Јефрема и Исака Сирина, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради уз саслужење братства овога светога храма.

Поводом катастрофалног земљотреса који је донео страдања и патњу хиљадама људи, уништио домове, храмове и друге јавне објекте, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије изаразио је 7. фебруара 2023. године саучешће Његовој Светости Патријарху цариградском г. Вартоломеју, Његовом Блаженству Патријарху антиохијском и свег Истока г. Јовану, председнику Турске г. Реџепу Тајипу Ердогану и председнику Сирије г. Башару ал Асаду.

Молимо се Господу да пострадалима уместо земљских подари небеске домове праведника, а њиховим ближњима пружи утеху, као и да сачува животе свих других људи у подручјима погођеним овом природном катастрофом. Наше молитве су данас са свим житељима Турске и Сирије, стоји у изјави саучешћа који је духовни предводник православних Срба упутио у своје име и у име Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве.

Извор: званична интернет презентација СПЦ-а

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ “ЖИВОТ У ХРИСТУ” У СВЕЧАНОЈ САЛИ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

У петак, 10. фебруара 2023. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у свечаној сали парохијског дома храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, одржано је предавање на тему “Живот у Христу”.

Предавање је пред препуном салом одржао архимандрит Макарије (Имамовић), игуман манастира Савине у Хрцег Новом.