ЗАВРШНО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА НА КВИЗУ ИЗ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ

ЗАВРШНО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА НА КВИЗУ ИЗ ВЕРСКЕ НАСТАВЕУ Првој крагујевачкој гимназији је у трећи понедељак по Васкрсу 9. маја 2011. одржано завршно такмичење ученика четири средње школе које су се пласирале у финале такмичења на Квизу из верске наставе. Учесници овогодишњег финалног такмичења, које се по први пут одржава на нивоу свих средњих школа у Крагујевцу, су школе победнице у недавно одржаним полуфиналним такмичењима 4. и 5. маја. То су: Прва крагујевачка гимназија, Друга крагујевачка гимназија, Средња медицинска школа и Политехничка школа.

Такмичење је отпочело благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, уз присуство ректора Богословије светог Јована Златоуста протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, начелника просвете града Крагујевца Г-дина Радојка Дамјановића, директора школа финалиста и многобројне деце која су дошла да бодре и навијају за своје представнике. Директорка Прве крагујевачке гимназије Г-ђа Славица Марковић је на почетку поздравила све присутне и такмичарима пожелела успех.

Богат Програм, који је пратио овогодишње такмичење, водила је професорка Прве крагујевачке гимназије Селена Јанковић. О регуларности самог такмичења као и о броју освојених бодова, постарао се Жири у следећем саставу: Миладин Мутавџић, вероучитељ у ТУШ „Тоза Драговић“ који је био и председник жирија, Ирена Баћић, вероучитељ у о. ш. „Вук Караџић“ и Марко Гаљак, вероучитељ у Политехничкој школи. За техничку подршку, правила игре, као и избор самих питања и осмишљавање читавог Квиза, највећи труд су испољили Никола Милутиновић, вероучитељ у Другој крагујевачкој гимназији и Маја Марковић-Гашић, вероучитељ у средњој медицинској школи.

Током такмичења смењивала су се питања и одговори на једној страни као и богат културно-уметнички програм на другој страни. Њега су, по различитим тачкама, чинили: Јована Бабић, ученица Прве крагујевачке гимназије, Лена Даговић, ученица Друге крагујевачке гимназије и ученице Средње медицинске школе у извођењу Изворне песме. Најзапаженији су били ученици Богословије св. Јована Златоуста заједно са ученицима Средње економске школе, који су у режији Г-дина Милића Јовановића, позоришног глумца Књажевско-српског Театра „Јоаким Вујић“ из Крагујевца, извели представу „Мудри Цар“.

Неизвесност, а тиме и само узбуђење, како међу такмичарима тако и међу навијачима, трајали су до самог краја, односно победник се није знао до одговора на последње питање. Ипак, председник Жирија, Г. Миладин Мутавџић је званично саопштио победника овогодишњег Квиза, рекавши да су „убедљивом победом и без и једног погрешног одговора у свеукупном досадашњем такмичењу, прво место освојили ученици Прве крагујевачке гимназије“. Друго место припало је Средњој медицинској школи, док су треће место освојили ученици Друге крагујевачке гимназије. Потом је Његово Преосвештенство Еп. Јован честитао победницима и обратио се ученицима речима похвале за показано знање из верске наставе, подсетивши их да знање може да надима човека, а да је љубав та која нас чини људима и хришћанима. Потом су сви учесници овог такмичења добили поклоне уз благослов Епископа Јована, а победницима је припала награда тродневног поклоничког путовања до манастира Острога, под покровитељством Поклоничке агенције епархије шумадијске. На крају је и директорка Г-ђа Славица Марковић, као домаћин овог такмичења, свим учесницима уручила пригодне награде.

Хор ученика верске наставе Музичке школе у Крагујевцу, под диригентском руком Милоша Ђорђевића уч. III разреда Музичке школе и Прве крагујевачке гимназије, који је молитвено отворио овај скуп Васкршњим тропаром „Христос воскресе“, на крау су отпевали одломак из Литургије и тиме је ово такмичење, као својеврсни допринос завршници славе града Крагујевца, била завршена.

Драган Степковић,
вероучитељ у Првој крагујевачкој гимназији