КВИЗ-ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНОГ КАТИХИЗИСА У ЈАГОДИНИ

КВИЗ-ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНОГ КАТИХИЗИСА У ЈАГОДИНИСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована почео је први круг одржавања квиз-такмичења из Православног катихизиса у Епархији шумадијској за ученике средњих школа. На дан Светле суботе, 21. априла 2012. године, одржано је прво такмичење у овом кругу, у седишту Архијерејског намесништва беличког - Јагодини.

Учешће у такмичењу узели су ученици средњих школа Града Јагодине – Гимназије „Светозар Марковић“, „Прве техничке школе“, Електротехничкограђевинске школе „Никола Тесла“ и Економско-трговинске школе „Славка Ђурђевић“.

Такмичење је одржано у новој згради ЕГШ „Никола Тесла“. Наставници и ученици су стога били у прилици да са задовољством уживају у простору и користе наставна средства ове модерне и одлично опремљене зграде, а све у организацији наставника верске наставе у овој школи - координатора верске наставе Архијересјког намесништва беличког, јереја Миломира Тодоровића, и господина Владана Анђелковића, дипломираног теолога.

Након упознавања деце са правилима квиза и пробних питања, квиз је почео поздравним речима оца Миломира уз надзор жирија који се састојао од градских вероучитеља и једног професора ЕГШ „Никола Тесла“.

Ученици су, подељени у тимове од по три ученика, пажљиво бирали бројеве или поља иза којих су се налазила питања у првим двема играма, у нади да ће се иза њиховог избора наћи питање на које ће знати одговор. Посебно у трећој игри такмичари су се усрдно трудили да што боље одговоре на питања јер су она захтевала дубље залажење у богословље наше Свете Цркве. У овој игри је било потребно и веће ангажовање жирија који се трудио да омогући ученицима да без обзира на време које је било ограничено искажу своје знање и искуство стечено на настави Православног катихизиса и учествовањем у светотајинском животу наше Цркве.

Коначно у игри асоцијација, ученицима је требало више среће него у другим играма јер нису могли одмах да искажу своје знање већ су морали да чекају свој ред за погађање појмова везаних за Свето Предање. Ова игра је уједно носила и највећи број бодова, а осим тога, унела је праву неизвесност такмичарског духа када су се на позицији водећег тима смењивале две школе.

Победу је на крају однела „Прва техничка школа“, коју су представљали Далибор Јовановић (4. разред), Јелена Кршић-Марјановић (3. разред), и Стефан Томић ( 2. разред). Уследио је поздрав оца Миломира свим учесницима такмичења те честитка и жеља победничкој екипи да наше намесништво и свој град што успешније представља у даљем такмичењу које ће се одржати у престоном граду наше епархије, Граду Крагујевцу. Након међусобног честитања ученика и наставника уприличено је послужење и размена искустава, како у припремању и савлађивању градива из области верске наставе, тако и у подвижничком узрастању пре Празника над празницима и искуству живљења Новог живота Незалазног дана у њему и после њега.

На овом такмичењу није било поражених, јер су сви учесници читавог догађаја отишли срећни и задовољни што су богатији за једно ново лепо искуство. Исто тако, са сигурношћу се може рећи да је циљ овог догађаја у потпуности постигнут, а то је – активно укључење деце у њихово васпитање за живот кроз игру у заједници, које афирмише слободу дечије личности ка стваралачком изражавању у љубави, а све ради њиховог образовања за сведочење о Образу Васкрслог Христа, Господа нашег.

вероучитељ Угљеша Урошевић