ПАЛАНАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ НА ПРОСЛАВИ ДАНА КРФСКО – СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

ПАЛАНАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ НА ПРОСЛАВИ ДАНА КРФСКО – СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВАПоводом обележавања Дана крфско – српског пријатељства пут овог братског острва кренула је светосавска омладина у оквиру пројекта Стопама наших предака под покровитељством Светосавског звонца, часописа за децу и омладину, како би учествовала у прослави јубилеја. Међу успешном, талентованом, светосавским и предањским духом напојеном децом, поготово када је реч о Великом рату, нашли су се и ученици верске наставе Паланачке гимназије из Смедеревске Паланке са својим вероучитељем. На Крфу су провели од 12. до 16. фебруара.

У оквиру пројекта Стопама наших предака они су већ боравили на Крфу као део уметничког тима и као учесници конкурса који расписује Светосавско звонце, где су посетили сва значајна места везана за боравак српске војске на Крфу. Тамо су својим трудом и понашањем завредили пажњу твораца овог пројекта од којих су добили позив да учествују у обележавању Дана крфско - српског пријатељства, која сада већ постаје традиционална прослава. За њих је ово била велика радост и велика част и са захвалношћу су се одазвали позиву.

Они су као чланови певачко – инструменталне групе ЗВОНЦЕ 13. фебруара 2019. године у Агиос Матеосу учествовали у свечаној приредби, којом је обележено пријатељство два братска народа, певајући на српском и грчком језику, а 15. фебруара 2019. године на Крфу су имали концерт у Историјском музеју у Старој тврђави као део пратећег програма поставке изложбе: “Срби на Крфу 1916 – 1918”.

Такође, заједно са осталом децом учесницима програма посетили су споменик Дринске дивизије и споменик Јанису Јанулису у Агиос Матеосу, споменик Крајпуташ у Като Коракијани, пристаниште Гувију и Српску кућу као и Историјски и Археолошки музеј у граду Крфу.

Захваљујући овом дивном и добро осмишљеном путовању, које је имало и образовни карактер, могли су лично да се увере у снагу и хришћански морал својих предака и да осете љубав и гостопримство становника Крфа који после толико година не заборављају српске ратнике, управо због њиховог часног, поштеног и хришћанског држања на острву, а њихове потомке дочекују као најрођеније.

Мирко Савић, вероучитељ