Чланци поређани по датуму: уторак, 10 фебруар 2015

ДВЕ СТОТИНЕ ГОДИНА ОД ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКАУ недељу блудног сина, 08. фебруара 2015. године, када наша Света Црква прославља преподобног Ксенофонта Марију, Његово Преосвештенство Епископ шумадиjски Господин Јован, служио је свету Архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег, у Рудовцима. Епископу је саслуживао гост из Београда, главни војни свештеник капетан Слађан Влајић и свештенство Колубарско-посавског намесништва. Литургијско славље, својим појањем, увеличао ја хор “Свети Димитрије” из Лазаревца. Повод овом Литургијском сабрању била је прослава двестагодишњице од Другог српског устанка, коме су претходили састанци народних вођа у селу Рудовци, у пивници попа Ранка Митровића на Милићевом брду. Овом приликом Епископ шумадијски освештао је моизаке на порталима храма и одслужио парастос “попу Ранку” и устаницима Другог српског устанка (1815.) Владика Јован одликовао је пароха Рудовачког, јереја Родољуба Војиновића, правом ношења црвеног појаса.

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА И ЗВОНА ЦРКВЕ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМАУ недељу месопусну када се сви људи поучени Јеванђељском причом о Другом доласку Христовом (Мт 25, 31- 46) припремају за дане кајања и почетак Великог поста, народ цркве Божије у Шумарицама радосно је дочекао 9. фебруара свог архијереја, Преосвећеног епископа шумадијског Господина Г. Јована да им освети крстове и звоно за цркву која се рађа у њиховом крају.

Отац Срђан Тешић са својом породицом и браћом свештеницима околних парохија као и са свештеницима који су пре њега службовали у овом месту дочекао је Преосвећеног владику Јована да благослови нове крстове и звоно. Међу истакнутим гостима ове велике молитвене свечаности налазили су се и приложници: градоначелник града Крагујевца господин Радомир Николић који се уписао међу прве велике приложнике цркве подаривши јој крст. Господин Слободан Стојановић такође је приложио крст, а звоно господин Миомир Стојковић.