Чланци поређани по датуму: среда, 24 новембар 2010

ТЕМНИЋКО НАМЕСНИШТВО У САСТАВУ КРУШЕВАЧКЕ  ЕПАРХИЈЕИНТЕРВЈУ ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА ЗА РАДИО ЗЛАТОУСТИ ПОВОДОМ ОДЛУКА ЈЕСЕЊЕГ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА

Од Шумадијске епархије је узето цело Темнићко намесништво ради оснивања нове Крушевачке епархије, каже Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован у интервјуу за епархијски Радио Златоусти, а поводом одлука Светог архијерејског сабора на јесењем заседању.

- Темнићко намесништво по некој природи припада Крушевцу. Крушевац је ту недалеко, односно, ово намесништво се надовезује на Ћићевац. Оно се састоји од 12 парохија и ту смо имали 25 храмова који су у богослужбеној употреби и шест храмова који су у изградњи. Поред тих храмова дата су и два манастира, манастир Светог Луке у Бошњанима и манастир Светог Николе у Својнову. У састав новоосноване Крушевачке епархије ушли су још и делови Жичке, Нишке и  Браничевске епархије. Владика жички Хризостом дао је три намесништва: Александровачко, Бруско и Трстеничко, али је задржао Врњачку Бању, што је и природно, она се наслања на Краљево које је седиште Жичке епархије. Дао је, такође, неколико манастира међу којима је и Љубостиња. Од Нишке епархије је издвојено намесништво Крушевачко, Ћићевачко и Ражањско. Владика браничевски Игњатије је дао онај део парохија које гравитирају ка Крушевцу од Појата као и манастир Плешје.