ПРОСЛАВА ВАСКРСА У РАЧАНСКОМ НАМЕСНИШТВУ

ПРОСЛАВА ВАСКРСА У РАЧАНСКОМ НАМЕСНИШТВУКако претходних, тако и ове године верујући народ Лапова и Раче, као и осталих места у рачанском намесништву, сабирао се у својим светим храмовима да молитвом, постом и светим тајнама Исповести и Причешћа достојно дочека и прослави Празник над Празницима-Васкрсење Господње.

Почевши од Велике среде па све до Васкрса у Лапову и Рачи су се свакодневно служила богослужења, тако да се у Велики четвртак и Велику суботу, када се служила Литургија светог Василија Великог, причестио велики број верника. На сам празник Васкрсења је у Лапову јутарња служба почела у 6ч. ујутру. Док је братство храма са верним народом појало стихиру ''Васкресење твоје Христе спасе ангели поју на небесима и нас на земљи учини да те славимо чистим срцем'', која дивно описује значај највећег хришћанског празника, вршена је свечана литија око храма свете Параскеве. Затим су свештеници са верним народом ушли у храм и тада је почело појање васкршњег канона ''Воскресенија ден''. Нова Пасха је заменила стару дату само једном народу између многих, а јело није више јагње са горким травама већ сам Господ Исус Христос, Јагње Божије које зове све људе на чудесну и величанствену трпезу. У продужетку је служена васкршња Литургија св.Јована Златоустог коју су служили протојереји Србољуб Марковић и Миленко Стикић, као и јереј Горан Живковић уз саслужење ђакона Дејан Шишковић. Исти ђакон је прочитао и васкршњу посланицу, а после читања је уследило причешће верног народа.

На крају св.Литургије протојереј Србољуб Марковић је поздравио све присутне најрадоснијим поздравом ''Христос воскресе'', на шта су сви громогласно узвратили ''Ваистину воскресе''.

 

Дејан Шишковић, ђакон