Одштампајте ову страницу

КОНЦЕРТ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ImageУ Саборној цркви у Крагујевцу у четвртак 04. јуна 2009. године, у оквиру делатности Духовног центра Саборне цркве, уприличена је нарочита духовна свечаност, наступао је хор цркве Лазарице “Св. Кнез Лазар” из Крушевца и одржао концерт духовне музике.

На програму су била химнографска дела из богослужбеног поретка наше Православне Цркве, као и позната дела из византијске и руске химнографије. Као солисти су наступали: Лидија Јевремовић, сопран; Катарина Вешковац, сопран; Александар Николић, тенор; Ђорђе Томић, баритон; Павле Панин,бас. А хор су, као диригенти, наизменично водиле Ружица и Катарина Вешковац.

Иначе, хор „Св. Кнез Лазар“ постоји већ деветнаест година при цркви Лазарици у Крушевцу, где и поје на недељним и празничним Литургијама, и тиме доприноси чувању и развијању Српског Црквено-народног појања, које се као изворно наслеђе негује на просторима наше Помесне Цркве, а представља део и специфичан израз Источно-православне (Византијске) химнографије. Хор је досада одржао више десетине концерата у земљи и иностранству.

Након успешно изведеног концерта за чланове хора приређена је трпеза љубави на којој је настављено дружење у атмосфери духовне радости и песме.