ВЛАДИКА ЈОВАН ШУМАДИЈСКИ ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ ИНСТИТУТА СВ. СЕРГИЈА ИЗ ПАРИЗА

ВЛАДИКА ЈОВАН ШУМАДИЈСКИ ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ ИНСТИТУТА СВ.СЕРГИЈА ИЗ ПАРИЗАУ оквиру свог студијског путовања и обиласка светиња СПЦ, у уторак 15. септембра 2009. године делегација Православног института Св. Сергије Радоњешки из Париза, састављена од професора и студената, коју предводи декан и професор др Никола Црнокрак, протојереј-ставрофор, посетила је епархију шумадијску.

Делегација ове православне високо-школске установе дочекана је као драги гост Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована и Богословије „Св. Јован Златоуст“. На пријему у епископској резиденцији, домаћин, владика Јован пожелео је гостима добродошлицу речима: „...да бисте видели лепоте Шумадије у њој треба данима остати, зато ово схватите као позив да долазите у цркву Божију у Шумадији као у своју кућу. Потребно нам је обострано упознавање и литургијско сабирање. Јер ако се не упознамо не можемо ни да се заволимо.“ Такође је истакао да су они дошли у срце Србије и да су овом посетом само „отворили врата“, па да не допусте да та врата буду само отворена, већ да слободно улазе.

Одговарајући на поздравне речи владике Јована, декан Института протојереј-ставрофор др Никола Црнокрак се захвалио у име својих колега професора и студената рекавши: „Ми смо дошавши овде код Вас видели да су врата од срца отворена, дали сте нам кључеве и ми ћемо бити у том срцу, а интересантно је да је кључар срца Дух Свети који ће нас водити“. Затим је напоменуо да је градић Сурен у коме он у Француској живи збратимљен са градом Крагујевцем и нада се да ће то још више пружити прилику да се продубе наше везе. Након поздравних речи настављено је представљање чланова ове академске делегације из Француске коју сачињавају: др Јоост Ван Росум, професор Хришћанске Историје; протојереј др Живко Панев, професор Агиологије и Канонског права; и постдипломци из различитих помесних Цркава.

Након пријема код Владике гости су обишли Саборну цркву, где их је у име братства храма поздравио јереј Зоран Врбашки и упознао са историјатом овога храма и Епархије шумадијске. Одатле је делегација Института Св.Сергеја у пратњи ректора богословије Св. Јован Златоуст протојереја-ставрофора Зорана Крстића отишла да посети и ту богословску установу. Такође обишли су и новоосновани радио Епархије Шумадијске Златоуст, где је госте дочекала г-ђица Гордана Јоцић, одговорни уредник Златоуста. Декан о. Никола Црнокрак дао је и ексклузивни интервју учествујући уживо у програму овога радија, такође дао је и интервју Информативној служби Епархије шумадијске. Обилазак је завршен трпезом љубави са професорима и ђацима ове богословије.

јереј Зоран Врбашки