СЕДАМДЕСЕТ ПЕТ ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ КРАЉА АЛЕКСАНДРА I КАРАЂОРЂЕВИЋА У МАРСЕЉУ

СЕДАМДЕСЕТ ПЕТ ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ КРАЉА АЛЕКСАНДРА I КАРАЂОРЂЕВИЋА У МАРСЕЉУ Поводом 75 година од погибије Краља Александра I Карађорђевића у Марсељу, у Храму Светог Ђорђа на Опленцу, 9. октобра 2009. године, на дан Светог Јована Богослова, служена је Света Архијерејска Литургија и парастос.

Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован, а саслуживали су: Његово Преосвештенство умировљени Епископ Аљаски Николај, архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михајловић, као и многобројно свештенство опленачког намесништва. На Светој Литургији присуствовали су: Принц Владимир са супругом Бригитом, г. Драган Јовановић, председник Општине Топола, велики број деце из Основне и Средње школе Карађорђе и Краљ Петар I из Тополе. Присутнима се беседом обратио Владика Јован који је позвао на Христове речи да љубимо једни друге. Љубав је наша покретачка сила и снага, а не људска мржња која је Краља Александра осудила на смрт. Ако хоћемо живот вечни још једном је Владика позвао да верујемо у Бога, да имамо љубави једни према другима, као што нам говори и Свети апостол љубави Јован Богослов, да је Бог љубав, и који пребива у љубави, у Богу пребива и Бог у њему.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После одслужене Свете Литургије и парастоса у Карађорђевом граду Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован је присуствовао отварању 37 Опленачке бербе,после које је уследио културно уметнички програм.Цвеће и венце на крипту положили су преседник Србије Борис Тадић, чланови породице Карађорђевић, представници дипломатског кора, Драган Шутановац, министар одбране. По завршетку комеморације министар Шутановац је отворио изложбу '' Државнички и ратнички пут краља Александра Првог '' у кући краља Петра Првог на Опленцу.

Историја ће краља Александра Карађорђевића упамтити и по политици југословенства која се показала неуспешна – рекао је министар Шутановац. После седам и по деценија можемо да кажемо да је био велики визионар, а његов пројекат није успео не зато што је био лош, већ зато што му следбеници нису дорасли.

Краљ Александар Први Карађорђевић или Краљ Ујединитељ, је био први Краљ Југославије (1929-1934). Краљ Александар је био други син краља Петра Првог и кнегиње Зорке.Отишавши из своје родне груде у Француску ради учвршћивања одбранбеног савеза против Немачке изгубио је свој живот у Марсељу 9.октобра 1934. године.Његова смрт је дубоко потресла цео свет,а поготово српски народ.Његово тело је испраћено од стотину хиљада људи све до Опленца где је сахрањен у задужбини краља Петра I.

ђакон Остоја Пешић