Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У БАРАЈЕВУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У БАРАЈЕВУВелики благослов Господњи обасјао је верни народ Барајева и околине у недељу 15. новембра 2009. године у храму Спаљивања моштију светога Саве. Тога дана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење протојереја-ставрофора и архијерејских намесника: орашачког Миће Ћирковића, космајског Љубише Смиљковића, колубарског Златка Димитријевића и крагујевачког Рајка Стефановића. Радост литургијског сабрања увеличана је литургијским крштењем чеда Божијег Јоване, седмог детета, по реду, архијерејског намесника бељаночког протојереја-ставрофора Виде Милића и његове супруге Марије.

После прочитаног јеванђења уследила је беседа проте Рајка Стефановића који је на почетку нагласио да је крштење тајна и догађај свих нас, целе Цркве а не само породична свечаност. Прота Рајко је истакао да је Литургија дар над даровима, чудесни догађај на који смо окупљени са епископом у Духу Светом да учинимо да Христос буде са нама. Кроз уста ђакона који је читао јеванђеље говори нам Христос да је сила ђавола побеђена јер је то исцелење Божије бесомучног из Гадаре, које смо јеванђеље чули, показано колико је човек вредно биће. Човек кога је Господ исцелио је био испуњен грехом, а грех је одсуство љубави. Љубав је пут за исцелење и када је Господ исцелио бесомучног, врато га је на прави пут. Међутим, житељи Гадаре, када су видели потопљено крдо свиња у које је Бог изагнао демоне, говорили су Господу да иде од њих, занемарујући истину и живо присуство Бога међу њима. Отац Рајко је говорио и о светости мученика Акиндина Пигасија и других са њима, о путу из Гадаре којим треба сви да кренемо ка царству небеском у наручије Божије. Тим путем са, малом Јованом која је данас постала члан Цркве, сви треба да кренемо да би смо постојали у векове.

Беседа протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића

У току литургије причестио се велики број народа, а после службу, у парохијском дому, Владика је пререзао славски колач поводом наступајуће крсне славе, Обновљење храма светог Георгија – Ђурђиц, проте Виде Милића и његове породице. Затим је уследила трпеза љубави као завршни део овог радосног сабрања.

 

јереј Владимир Димић