КРСТОПОКЛОНА НЕДЕЉА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

КРСТОПОКЛОНА НЕДЕЉА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУТрећа недеља Великог Поста носи назив Крстопоклона недеља. У суботу треће недеље Великога Поста, од давних времена, на средину цркве се износи Kрст, а четврта седмица Великога Поста која следи после тога назива се Крстопоклоном. Света Четрдесетница представља припрему за Страсну седмицу, за дане у које се Црква сећа страдања, распећа и крсне смрти Господа нашег Исуса Христа.

Изношење крста на Крстопоклону недељу има за циљ да нас опомене на крајњи циљ нашег интензивног и продубљеног хришћанског живота којим живимо у те великопосне дане. На почетку поста Свете Четрдесетнице верни су ступили у подвиг поста и кајања и тада су њихове снаге биле свеже и крепила их је нада да ће убрзо доћи успешан крај ових подвига. А сада у средини поста снаге су слабије услед поста и подвига, и у таквом стању Црква притиче у помоћ својој духвној деци тако, што их теши, храбри и бодри. Нарочита утеха и бодрење онима који се кају је указивање на крст Господњи. Крст предходи Пасхи, Распеће предходи славном Васрсењу. Тако ако ми страдамо са Христом, то ћемо се са Њим и прославити, ако са Њим умртвљујемо страсти са Њиме ћемо и васкрснути.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, Првојерарх Богомспасаване Епархије шумадијске служећи празнично бденије у суботу 06.марта 2010.године, изнео је Часни крст у Саборној цркви ради поклоњења и целивања, након чега је верни народ прилазио и клањајући се Часном крсту и примајући благослов свога Архијереја примао духовну снагу за наставак подвига поста и молитве.