Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА РАЧАНСКОГ НАМЕСНИШТВА У ЛАПОВУ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА РАЧАНСКОГ НАМЕСНИШТВА У ЛАПОВУУ среду пете седмице Васкршњег поста, 17. марта 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у храму Свете Параскеве у Лапову уз саслужење игумана манастира Јошанице Евтимија Јутрше, протојереја Љубише Ђураша, архијерејског намесника рачанског, протојереја Србољуба Марковића и јереја Радивоја Стојадиновића, као и ђакона Ивана Гашића и Дејана Шишковића.

Пре Свете Литургије одржана је исповест свештенства Рачанског намесништва, а исповедник је био игуман манастира Јошаница Евтимије Јутрша.

На Св. Литургији било је присутно мноштво верног народа из Лапова, међу којима је било доста деце која похађају верску наставу. После Епископа и свештенства, причестили су се присутни верници и ученици основне и средње школе. Надахнуту беседу је одржао Епископ шумадијски Јован који је нагласио присутним верницима да треба да живимо и мислимо Христом, као и то да смо у овај живот послани од Бога. Да би човек био одговорно лице Божије и икона Божија потребно је да употребимо права духовна средства, а то су добра дела, добре мисли и труд . Црква нам је дала постове да би смо успоставили превагу духа над телом, као и да би смо се удубили и загледали у себе и свој живот. Епископ је нагласио да само уздржавање од мрсне хране не доноси плода јер пост је средство, а не циљ.  Циљ је Свето  Причешће тј. сједињење са Господом Исусом Христом. Врло је битно да се телесни пост усклади са духовним јер једино тако ће нам исти донети благослов, радост и мир. Треба мењати свој живот током поста у смеру самоодрицања и веће љубави према ближњему, јер у супротном се може десити да исти буде на погибао душе. На крају беседе Владика је нагласио значај активне борбе са искушењима, благословивши присутни народ.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована на Литургији у Лапову

Затим је уследило читање реферата на тему “O Тајни Крста и Васкрсења Христовог” који је написао протојереј Видоје Рајић, парох први лаповски, након чега је одржана и занимљива дискусија на задату тему у којој су учествовали, уз Епископа, сви свештеници овог намесништва. Затим је уследила трпеза љубави.

Ђакон Дејан Шишковић