Одштампајте ову страницу

ПРАЗНИК ЦВЕТИ У СТАРОЈ ЦРКВИ

ПРАЗНИК ЦВЕТИ У СТАРОЈ ЦРКВИКао и ранијих година и ове године је у недељу 28. марта 2010. године на празник Цвети, Епископ шумадијски Г. Јован служио свету архијерејску Литургију у Старој Цркви уз саслужење братства овога храма и гостију, ректора крагујевчке богословије др Зорана Крстића и архијерејског намесника крагујевачког мр Рајка Стефановића.

Након читања из Јеванђеља по Јовану, верном народу се беседеом обратио о. Рајко Стефановић, изложивши смисао и суштину данашњег празника. Говорећи о спремности хришћана да се крене на пут у заједницу са Господом Исусом Христом,

о. Рајко је подсетио верне  на старозаветну праслику хришћанске Пасхе, где јеврејски народ спремно дочекује знак Господњи да крене из египатског ропства. Од крштених људи се управо то очекује, одговорност и спремност да се крене на пут. Данашњим празником су испуњена пророштва пророка Захарије да ће Господ ући у Јерусалим и спасти га и пророка и цара Давида да ће Господ устима мале деце учинити себи хвалу. Зато су Господа славили они који су били спремни на то, док они други који нису били спремни, већ након неколико дана викаху Распни Га. Христов улазак у Јерусалим није скривен већ сасвим јасан и громогласан, јер је то почетак спасења. Зато смо позвани да на овај позив одговоримо с љубављу, што за нас подразумева заједничарење у једној чаши Крви и Тела Господа и Спаса нашега Исуса Христа.

Беседа архијерејског намесника крагујевачког Мр Рајка Стефановића, протојереја-ставрофора

Након одслужене Литургије, Владика Јован се са верним народом задржао у парохијском дому Старе Цркве.

ђакон Мирослав Василијевић