Одштампајте ову страницу

ПРАЗНИК СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

ПРАЗНИК СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУНаша помесна Црква прославила је 8. новембра 2010. године, празник Светог великомученика Димитрија Мироточивог - светитеља који је својом мученичком смрћу посведочио веру у Христа.

Црква Божија у Крагујевцу, са својим претстојатељем Архијерејем Јованом Епископом шумадијским, презвитерима и ђаконима, окупљена на молитву у цркви посвећеној Светом Димитрију, која се налази у насељима Вашариште и Сушица, служењем празничног бденија отпочела је прославу овог великог светитеља.

Празнично бденије служио је сам Епископ Јован, претстојатељ Цркве у Крагујевцу, са свештеницима: протојерејем-ставрофором Драгославом Степковићем, протојерејем-ставрофором Миланом Боротом, протојерејем-ставрофором Заријем Божовићем и протојерејем-ставрофором Рајком Стефановићем, и ђаконима: Александром Сенићем и Небојшом Јаковљевићем.

Прелепим појањем, свечано бденије су увеличали и улепшали ученици петог разреда Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу, а несебичним залагањем су помогли и на организацији прославе.

Молитвено сабрање завршено је обраћањем Епископа верном народу. Епископ Јован је, истакао да је Свети Димитрије својим животом и мученичком смрћу посведочио веру у Христа. То је пример, који и ми као хришћани треба да следимо, иако од нас данас, хвала Богу, нико не тражи да се одрекнемо Христа и нико нас због Христа не прогања. Међутим, потребно је да сваки тренутак нашег живота буде сведочење вере. Живећи хришћанским животом у савременом свету ми следимо пример Св. Димитрија. Има на жалост и таквих мучеништва која нису страдања Христа ради. Таква страдања нису на спасење. Истакавши жељу да сви останемо истрајни у молитви и да сви останемо чланови Цркве, Владика је свима честитао срећну славу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Свечаност је настављена Литургијским сабрањем хришћана, јединством вере и љубави, али и јединством у Светом причешћу – “заједничкој Чаши”. Пригодну проповед је изговорио протојереј-ставрофор Др. Зоран Крстић, честитао празник и поздравио све сабране.

Неизмерну захвалност као Црква дугујемо нашем ктитору брату Новици, затим, браћи и сестрама у Црквеном одбору, домаћину славе брату Душану и сестри Душанки, пекари "Сара", као и свима који су се на било који начин потрудили око организације храмовне славе.

 

протонамесник Небојша Ракић