У БОГОСЛОВИЈИ “СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ” У КРАГУЈЕВЦУ ОДРЖАН СЕМИНАР “РАДИЈСКО НОВИНАРСТВО”

У БОГОСЛОВИЈИ “СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ” У КРАГУЈЕВЦУ ОДРЖАН СЕМИНАР “РАДИЈСКО НОВИНАРСТВО”У организацији Немачке фондације “Конрад Аденауер”, Епархије Шумадијске и Радија “Златоусти” од 11. до 17. јануара у Богословији “Св.Јован Златоусти” у Крагујевцу одржан је семинар под називом “Радијско новинарство”. Тренер и предавач на семинару био је Карол Лупу, новинар радија “Дојче Веле”. Учесници семинара били су новинари са 10 црквених радио-станица из Србије и Црне Горе: Радио “Искон” из Врања, Радио “Марија” из Новог Сада, Радио “Благовесник” из Сомбора, Радио “Светигора” са Цетиња, Радио “Словољубве” из Београда, Радио “Беседа” из Новог Сада, Радио “Глас” из Ниша, Радио “Логос” из Трстеника, Радио “Славословље” из Суботице и Радио “Златоусти” из Крагујевца. Гости су били смештени у просторијама крагујевачке Богословије.

Учесници семинара упознати су са начинима припреме радијског програма, рада са микрофоном, основама водитељског рада, техникама дисања и основама техничких форми радијског новинарства. Током семинара, обављен је интервју са предавачем, Каролом Лупу, који је, одговарајући на питање да ли радио губи трку са телевизијом и интернетом, истакао да је телевизија та која посустаје, јер тражи пажњу, док радио може да се слуша било где, у колима, чак и на послу. Према његовом мишљењу, осим што се такмиче, радио и интернет су и међусобно комплементарни, јер, на пример, радио може да се слуша преко интернета.Када је у питању професионална етика, господин Лупу сматра да свако новинарство мора да буде професионално, а да не сме да буде идеолошко. Специфичност црквеног новинарства јесте наглашенија етика, јер програм црквених медија може да понуди емисије које се брину о људима.У пратећем делу програма организована је посета Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Господину Јовану у Епархијском двору. Том приликом, сумирани су резултати у досадашњем раду црквених радио-станица. Крај семинара био је резервисан за посету оближњих крагујевачких манастира Драча и Дивостин, након које су новинари са семинара, заједно са својим предавачем снимили и реализовали акустични филм “Људи са свих страна-манастир Дивостин”.


View the embedded image gallery online at:
https://www.eparhija-sumadijska.org.rs/vesti/item/1949-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProIdb36b703108