БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ НА ШУМАРИЧКОМ ЈЕЗЕРУ У КРАГУЈЕВЦУ

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ НА ШУМАРИЧКОМ ЈЕЗЕРУ У КРАГУЈЕВЦУПливање за Богојављенски Крст Часни у Крагујевцу, и ове године традиционално је настављено на Шумаричком језеру. Велики број верника дошао је да се помоли и да пружи подршку онима, који су се духовно и телесно спремали за освајање овогодишње награде, прелазног Крста за 2011. годину. Укупнно је учествовало 20 такмичара, а симпатије је побрала најстарија учесница, 50- годишња Слободанка Крстић.

Након дочека Епископа шумадијског Г. Јована, оформљена је литија уз учешће градоначелника Града Крагујевца г.Верољуба Стевановића и његових најближих сарадника: др Небојше Здравковића заменика градоначелника, г.Обрена Ћетковића директора ЈКП Градски водовод и г.Дејана Раонића директора ЈКП Градска чистоћа.Литија се најпре упутила до места где је узнесена молитва, након чега је Владика Јован учесницима у трци поделио Архијерејски благослов. Честитајући данашњи празник и желећи све најбоље пливачима, градоначелнику и свим становницима града Крагујевца, Владика је подвукао значај сведочанства Бога Оца и Духа Светога, да је Син Божији уједно и Спаситељ наш , а Богојављење као празник наше Цркве представља потпуни израз нашег живота. У трци на +2°С ваздуха и исто толиком температуром воде, у дужини од 33 метара, први је до циља допливао студент Марко Симић (28 год.), апсолвент медицинског факултета у Крагујевцу, коме је прелазни Крст предао прошлогодишњи победник, свршени средњошколац, Страхиња Тракић.

Након трке свим учесницима ове манифестације су уручене захвалнице, а у организацији друштва Свебор које негује старе српске спортске и борилачке вештине и Скупштине града, организован је свечани ручак у хали Језеро којим је настављено саборовање поводом Богојављења и овог престижног такмичења.

ђакон Мирослав Василијевић