Одштампајте ову страницу

ХРИСТОС ЈЕСТЕ: ВЕРА, НАДА, ЉУБАВ - БОГОЧОВЕК

ХРИСТОС ЈЕСТЕ: ВЕРА, НАДА, ЉУБАВ - БОГОЧОВЕКУ дан Преподобног Јована и Преподобног Гаврила Лесновског 28. јануара 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

У беседи на данашње јеванђеље Преосвећени нам указује да једино ново у овоме свету је: то да је Бог постао човек да ми постанемо Богови по благодати.Богочовек нам открива парадоксалну чињеницу да познати Бога можемо ако се одрекнемо себе и света.

Тражећи да се одрекнемо себе Господ тражи да се одрекнемо лажнога себе и лажне представе о свему што нас окружује и прилепимо се Истини. Одричући се тако ропскога, пролазног, самообмане која ходи под нашим именом и ми под њеним.

Да узмемо крст свој и драговољно полазимо за Христом. Без Његове помоћи ми бисмо се повијали лево, десно и беспомоћно пали у очајање. Али у Њему ми налазимо снагу, храброст и утеху. У сусрету са Њим долази до нашег препорода и спасења.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у цркви Свете Петке у Крагујевцу

Даље нам Владика открива да једино за Христом следујући и у Цркви као богочовечанском телу утемељујући себе ми благодаћу Божјом постајемо достојни Христа. И тада у Њему љубав према деци,родитељима и свету добија свој суштински-непролазни смисао. То нам се дарује ако с љубављу за Христом желимо поћи: “оно што око не виде, ухо не чу и у срце човеково не сиђе то припреми Господ онима који Га љубе”.

Јереј Мирољуб Миладиновић