Одштампајте ову страницу

МАНАСТИР ЈОШАНИЦА-СВЕТИ ПРЕПОДОБНИ И БОГОНОСНИ ЕВТИМИЈЕ ВЕЛИКИ

МАНАСТИР ЈОШАНИЦА-СВЕТИ ПРЕПОДОБНИ И БОГОНОСНИ ЕВТИМИЈЕ ВЕЛИКИДан када наша Света православна црква прославља великог угодника Божијег, у монашким трудовима просијалог - Св. Евтимија Великог, Света и свештена светониколајевска општежитељна обитељ манастира "Јошаница" просљава га и као небеског покровитеља настојатеља те обитељи.

Тим поводом добри Архипастир цркве Божије у шумадији - Преосвештени Г. Јован, Епископ шумадијски, служио је Св. Архијерејску Литургију на којој је настојатеља ове Св. Обитељи високопреподобног игумана Евтимија, произвео у чин архимандрита. У овом торжественом прослављању Св. Евтимија узело је литургиско учешће и бројно присутно свештенство и монаштво као и верујући народ из Отаџбине и расејања - поштоваоци и пријатељи овог манастира.

У пуном манастирском храму, уз предивно појање присутних, Његово Преосвештенство је пререзао славски колач и честитао имендан новопроизведеном оцу архимандриту.

После Св. Литургије, како и древни монашки Устави налажу, сви присутни су у литији прешли из храма у манастирску трпезарију где је, у духу хришћанског гостољубља, настављено ово дивно славље.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Јошаница

По окончању трпезе љубави Његово Преосвештенство је, у библиотеци манастира, присутне укрепљивао беседом о: Студеници, Св. Анастасији - мајци Св. Саве, монаштву у Америци, ново устројеном манастиру у Аризони; на велику радост и духовну корист присутних.

 

Братство манастира