ВЛАДИКА ЈОВАН У ПАСТИРСКОЈ ПОСЕТИ СУШИЧКОЈ ЦРКВИ

ВЛАДИКА ЈОВАН У ПАСТИРСКОЈ ПОСЕТИ СУШИЧКОЈ ЦРКВИВладика Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Димитрија у Крагујевцу, у уторак 8. фебруара 2011. године на дан преподобног Ксенофонта, уз саслужење протојереја-ставрофора Радомира Ракића, протојереја Милана Беговића и ђакона Александра Сенића.

Тумачећи прочитано јеванђеље, Епископ Јован је нагласио да нас јеванђеље учи да је Христос Богочовек. Као Бог каже смокви да буде суха и она се суши, а као човек долази смокви јер је гладан. Исто тако и на респећу, у једном моменту моли се да Га мимоиђе ова чаша – као човек, а са друге стране као Бог опрашта, страда и васкрсава. Сам Христос је пример који нам говори да и ми треда да испуњавамо вољу Божију.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована 

У овом зачалу Марковог јеванђеља налазимо још једну пуоку, а то је да је смокви назначење да рађа плодове - смокве, а из тога закључујемо да је човеково назлачење да чини добро. Ако би нас неко упитао зашто је Христос допустио да се осуши смоква, одговор би могао бити зато да се његови ученици утврде у вери.У духу речи јеванђеља и ми са немалом сугурношћу можемо бити уверени да Бог никада не оставља човека који верује.

протонамесник Небојша Ракић