КОНЦЕРТ РУСКЕ ДРЕВНЕ МУЗИКЕ У ЕПАРХИЈСКОМ ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУ

КОНЦЕРТ РУСКЕ ДРЕВНЕ МУЗИКЕ У ЕПАРХИЈСКОМ ЦЕНТРУ У КРАГУЈЕВЦУУ четвртак 10. фебруара Епархијски центар Саборне цркве у Крагујевцу био је место збивања једног неуобичајеног музичко-духовног догађаја у оквиру кога се крагуејвачка публика сусрела на интерактиван начин са руском древном музиком. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована гост братства Саборне цркве био је Јегор Стрељников, један од најбољих интерпретатора древног музичког предања које открива саме корене руског идентитета. Он је академски образован музичар и извођач руског народног епоса и народних духовних песама и балада уз традиционалнe жичане инструменте: гусле (подсећа на цитру) и каљоснују лиру (налик на харди гарди).

Рођен је у Украјини 1964. године. Желео је да студира гитару у Санкт Петрбургу, али га је стицај околности одвео у Велики Новгород. Тамо је отишао као туриста и случајно чуо ансамбл руских гуслара. Био је очаран. Наредне године посветио је изучавању тог древног инструмента у школама Новгорода и Пскова. Пет година је похађао мастерклас у Москви код чувеног Димитрија Локшина, најбољег руског гуслара. Временом открива невероватно инспиративну и изузетно богату ризницу старог руског народног стваралаштва израженог у епским и духовним песмама, те се опредељује да оне буду окосница његовог репертоара.

Јегор је и професионални црквени звонар. Своја музичка умећа са звонима, извесно време је изводио у московском Свето-Даниловском манастиру (резиденцији руског Патријарха) и у Кремљу, где је звонио на звонику Ивана Великог. Осим наведеног, бави се и црквеним певањем, нарочито унисоним, мада му ни хорско није страно. Са неколицином својих ученикâ гусларâ, оформио је ансамбл Жива вода (Живая вода), а објавио је и неколико албума са Митјом Кузњецовим, такође врсним интерпретатором древне руске вокално-инструменталне музике. Неки од Јегорових ученикâ, основали су сопствени ансамбл под називом Ладони. Међу његовим ученицима има и православних свештеникâ који су осим доброг музицирања, савладали и вештину прављења гусалâ. Учествовао је на многим фестивалима духовне и традиционалне музике. Сарађује са фолклорним и православним музичким групама, којима се допада његов репертоар. Путује широм Русије и обучава децу школског узраста свирању гусалâ. Тако на Уралу у Оренбургу има своју малу, повремено активну, школу. Учесник је, небројено много путâ, добротворних концератâ у болницама, затворима, старачким домовима, институцијама за незбринуту децу и хуманитарним центрима. Пре шест година први пут је боравио у Србији и после посете Косову и Метохији одржао је, на иницијативу православне Црквене општине Футог, у КИЦ Младост у Футогу, добротворни концерт ,,Руси за децу Косова“.

Његов концерт у Крагујевцу представља део његових активности, у оквиру посете Србији, које имају за циљ да упознају нашу музичку публику са древном руском музиком. Велика жеља Јегора Стрељникова је да се упозна са српском традиционалном музиком, као и извесним музичарима који трагају за истим флуидом у нашем музичком предању, те да кроз упознавање с њима дође до размене посетâ; до дубљег повезивања и истраживачког рада, који може допринети обостраном култивисању и оплемењивању.

Потврду том циљу дала је и крагујевачка публика показујући велику радост и задовољство због сусрета за једном новом и освежујућом музичком традицијом. Она је то исказивала не само бурним аплаузима након сваке одсвирано-отпеване нумере, већ и певањем руских и једне српске песме заједно са извођачем.

 

свештеник Зоран Врбашки