Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА СРЕТЕЊА У ОРАШЦУ

ПРОСЛАВА СРЕТЕЊА У ОРАШЦУ Непрестано захваљујући Богу на свему што је за нас учинио, скупили смо се и ове године на исто место да нашем Господу принесемо благодарење и жртву, у сећање на два велика историјска догађаја. Први је из историје спасења, божанског домостроја, који је Бог припремио за нас у жељи да свему што је створио подари живот вечни. Други је из историје српског народа, увек жељног слободе, најпре политичке, али и оне слободе који нам може подарити само Господ, слободе од последњег непријатеља – смрти. Победити смрт, опет, могуће је једино уз помоћ Бога, Христа и Духа Његовог, који нас окупљају у заједницу која је предокус вечног живота, у коме нема смрти. У ту заједницу смо се данас сабрали, предвођени својим Епископом, да бисмо примили залог вечног живота, по коме ће нас Господ препознати у дан општег васкрсења.

Преосвећеног Епископа нашег Јована, дочекало је у историјском Орашцу свештенство архијерејског намесништва орашачког, предвођено намесником, протом Мићом Ћирковићем, архијерејски намесници суседних намесништава и мноштво верног народа. У беседи након прочитаног Јеванђеља, поучавајући Цркву пре узношења светих Дарова, Преосвећени Владика говорио нам је најпре о миру, миру међу људима и миру између Бога и човека. Упозорио нас је да се пазимо људи којима је мир само на уснама, али га нема у њиховом срцу и делима. Затим нам је говорио о светом старцу Симеону, који је сав изнад онога што разум може схватити: препознаје Христа Бога нашег у четрдесетодневном детету, а то је дете испуњење његовог чекања, које је трајало скоро 150 година. Вером у Бога све бива могуће, а вера је пре свега – поверење, поверење у Бога, вера у Његова обећања.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Орашцу

Након Причешћа клира и верног народа, пререзан је славски колач, а по отпусту Литургије, Епископ са Црквом се спустио на место сретењског договора, у Марићевића јаругу, где је служен помен Вожду Карађорђу и са њим пострадалим јунацима Првог српског устанка. Крај спомен обележја Карађорђу и устаницима, ловоров венац је у име Владе Србије положио министар вера Богољуб Шијаковић, затим делегација Министарства одбране и Војске Србије, принц Александар Карађорђевић и представници општине Аранђеловац . Карађорђев потомак принц Александар Карађорђевић је рекао да устанак није подигнут да би на место дахија дошле војводе већ да би слобода заменила ропство, а правда и закон неправду и безакоње. ¬'' Препреке које данас стоје пред нама нису мање'' истакао је принц и додао да Србија, да би била у Европи немора никуд да иде. '' Довољно је да се врати себи и својим темљима и заузме своје место међу народима, као стара европска краљевина, место које је имала па изгубила'', рекао је он. На свечаности у Марићевића јарузи, уручена је традиционална награда за родољубиву поезију '' Одзиви Филипу Вишњићу'' песнику Ђорђу Сладоју из Новог Сада, коју му је доделило задужбинарско друштво '' Први српски устанак '' у Орашцу. У програму су учествовали и Мадам Пиано и мушка певачка група КУД '' Сретење '' из Орашца.

 

ђакон Милош Ждралић