СЕМИНАР О ОБРАЗОВАЊУ О ЈАСЕНОВЦУ ОДРЖАН У КРАГУЈЕВЦУ

СЕМИНАР О ОБРАЗОВАЊУ О ЈАСЕНОВЦУ ОДРЖАН У КРАГУЈЕВЦУУ организацији Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве и благословом и гостољубљем Преосвештеног Епископа Шумадијског г. Јована, те сарадњом управе Спомен-парка Крагујевачки октобар на челу са директором Владимиром Јагличићем, 29. и 30. јануара 2011. године одржан је трећи семинар о образовању о Јасеновцу.

Семинар су похађали сарадници Одбора за Јасеновац, као и наставници и представници богословија Српске Православне Цркве, у којима су већ дужи низ година обавезна предавања о страдању у Јасеновцу, који је само символ свеукупног страдања у Другом светском рату и других страдалних места где је српски живаљ мучен и убијан али где су и просијали наши Новомученици.

На почетку, у име Одбора и организатора присутнима се обратио координатор Одбора за Јасеновац протосинђел Јован (Ћулибрк), укратко представивши програм семинара и његове учеснике, те подсетивши све о јасеновачкој жртви, српском Новом Косову и страдању. Затим је семинар благословио домаћин, Епископ Шумадијски г. Јован, подсетивши на то да су Шумарице свештено место града Крагујевца, и да смо дужни да у своје животе вратимо сећање и памћење на све страдале из рода нашег. У име града Крагујевца све је поздравио г. Добрица Миловановић, потпредсдник општине, а након њега се обратио г. Ненад Ђорђевић, директор Музеја жртава геноцида. У име гостију из Спомен-установе Јад Вашем из Јерусалима све присутне је поздравила госпођа Хава Барух из Међународне школе за образовање о холокаусту.

У радном дијелу семинара први је узео учешћа Њ. Е. Александар Конузин, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији који је говорио о фалсификовању историје Другог светског рата, као и о Предсједничкој комисији РФ установљеној да се бори против те појаве. "Други светски рат не смје да буде предмет политичких спекулација. Данас није неопходно да се поједностављује и украшава историја. Свака држава антифашистичке коалиције следила је своје циљеве, имала сопствене националне интересе. Узајамно поверење ради постизања истог циља градило се тешко. Па ипак савезници су успели да превазиђу разногласје да би постигли заједничку победу. Њих је обједињавало управо схватање да се злу мора супротставити заједнички, не допуштајући никакве сепаратне споразуме," рекао је амбасадр Конузин. После њега је о логору Сајмиште говорио сарадник Института за савремену историју др Милан Кољанин, а предавањем о сличностима и разликама појмова холокауст и геноцид Јифтах Ашкенази из Јад Вашема је окончао прву сесију.

На послеподневној сесији прво је говорила госпођа Барух, са темом "Значење ослобођења Аушвица 1945. године - у своје време и данас", да би са својим колегом Ашкеназијем у наставку излагала на тему "Повратак у живот - образовање путем књижевности и уметности". Последње предавање првог дана семинара било је г. Ненада Ђорђевића, на тему „Крагујевачки октобар", тј. о страдању народа у Крагујевцу, Шумарицама и околним местима октобра 1941. године.

Други дан семинара почео је Светом архијерејском литургијом коју је служио Преосвештени Владика Шумадијски са свештенством и народом у цркви Светога Саве у насељу Аеродром, у комплексу Богословије Светог Јована Златоустог. Верном народу се обратио протосинђел Јован (Ћулибрк), истумачивши дневно Јеванђеље и поделивши са вјернима овог града живу успомену и сећање на све пострадале из српског рода истакавши да ти мученици чувају нас а не ми њих, и да са њиховим помињањем ми већ овде и сада предокушамо заједницу вечног памћења и незаборава љубави Божје која нас греје и осветљава нам пут којим треба да идемо и као народ да постојимо молећи се својим светим прецима и страдалницима. После литургије у згради Богословије Светог Јована Златоустог је била приређена трпеза љубави за све, гостопримством ректора ове школе оца Зорана Крстића.

Предавања овога дана отворио је Њ. Е. Артур Кол, амбасадор Државе Израел у Републици Србији, који је говорио о значају образовања о холокаусту преко страдања своје породице, пореклом из Трансилваније. Након њега је на тему "Како размишљамо о Јасеновцу", говорила др Кринка Видаковић Петров, супротставивши идеолошки и предањски начин памћења. О страдању Рома на Доњој Градини подсетио нас је др Драгољуб Ацковић, да би последње предавање било "Логор смрти Јадовно и рад Удружења Јадовно 1941" које је имао др Душан Басташић из Бање Луке.

Семинар је сумирао протосинђел Јован (Ћулибрк) који се захвалио свим учесницима семинара, како наставницима богословија и сарадницима Одбора за Јасеновац тако и представницима бројних других институција које се баве питањем страдања у Другом светском рату (Меморијални центар Јасеновац, Народни музеј Краљево, Удружење Јадовно 1941, итд). Затим је предочен рад Одбора за Јасеновац током прошле године као и главни прави развоја у проучавању страдања у Другом светском рату и у сећању на њега. Нарочито је наглашен значај празновања Новомученика Јасеновачких као и чињеница да је ове године седамдесетогодишњица почетка рата у Југославији, Грчкој и СССР-у, што нас обавезује на обележавање више значајних датума и места страдања.

На крају, учесници семинара су се још једном помолили Новомученицима Крагујевачким и Јасеновачким, и разишли се како би и свим људима добре воље указали на велику и свету жртву оних који су пострадали за свој народи тако себе уписали у књигу вјечнога живота.

А. Вујовић