ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У МЛАДЕНОВЦУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У МЛАДЕНОВЦУУ Недељу 20. фебруара 2011. године на празник Св. Партенија Лампсакијског, Епископ шумадијски Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

У складу са традицијом Цркве, Епископ Јован је у току Литургије крстио малог Матеју, сина младеновачког пароха Ненада Марковића и његове супруге Недељке.

Жеља Његовог Преосвештенства и родитеља је била да крштење не буде само један приватни чин, већ црквени догађај увођењa у Литургију заједницу, као акт који се тиче Епископа и целе Цркве. У својој надахнутој беседи Владика Јован говорећи о значају Литургије истиче да она није служба појединца, већ целе Цркве и да се она служи ради причешћа а не ради појединог свештеника или Епископа.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Младеновцу

Пошто је крштење неодвојиво од Тела и Крви Христове, јер се причешћем сједињујемо са Христом, први од верника које је Епископ причестио је био новокрштени Матеја.

Богоугодну службу, којој је присуствовао велики број верника улепшало је појање катедралног хора „ Роман Мелод“ из Крагујевца.

Након завршене Свете Литургије Епископ Јован, присутни свештеници и верни народ узели су учешћа у трпези љубави коју су припремили родитељи новокрштеног детета.

 

Ђакон Петар Лесковац