СЛАВА ХРАМА СПАЉИВАЊЕ МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ У БАРАЈЕВУ

СЛАВА ХРАМА СПАЉИВАЊЕ МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ У БАРАЈЕВУУ уторак 10. маја 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету Архијерејску Литургију у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву поводом храмовне славе. Владику је дочекао верни народ са децом. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори: Славко Божић, Драгољуб Ракић, Љубиша Смиљковић и Златко Димитријевић.

Владика је после прочитаног јеванђеља подсетио верни народ на Васкрсне дане и богослужења која Црква служи одржавајући дух вере у Господа. Тиме нам Црква казује да је темељ наше вере Васкрсење Христово које се десило ради нашег спасења. Непрестано треба да исповедамо веру у Христа и у овом и у Будућем веку. Наша вера је вера будућности а не прошлости. Сведоци Васкрсења Христовог су апостоли и жене мироносице које су пре свих видели Васкрслог Господа и та њихова потврда треба да нас упути у живот вечни. Наши преци су такође исповедали веру у Васкрсење Христово а пре свих наш Свети Сава. Његов свети живот нас опомиње, каже Владика, да и у нашем народу има светих људи и светих места. Прошли су многи владари и цареви и оставили много тога за собом али су брзо заборављени. Међутим света места и свети људи се не заборављају без обзира да ли има трага о томе или не јер народ памти да је некада на том и том месту живео свети човек или је постојала светиња. Зато нам пророк Давид каже да изујемо одућу јер је место на коме стојимо свето место. То значи да оставимо злобу, мржњу, лењост, нерад... Међутим ничија се успомена у нашем роду тако не одржава као на Светога Саву. Благодат коју је задобио Свети Сава можемо задобити и ми кроз добра дела, лепу реч, добру помисао... То најпре задобијамо у дому код својих родитеља и они треба да буду истински учитељи своје деце. Владика наглашава да родитељи најпре треба да се моле за своју децу јер родитељство је пре свега жртва. Ако на ваљан начин будемо васпитали своју децу онда ће они истински бранити и своју веру и своју Цркву. Не бранимо никога ако другога нападамо, јер нам је сам Свети Сава дао пример да никога не нападамо. Охридски Архиепископ Доментијан иако је нападао Светог Саву он му никада није одговорио на нападе. Тим примером, завршава Епископ, треба да се руководимо и такав живот ће нам и очувати веру и одвести нас у Царство Небеско.

После светог причешћа уследила је литија око светог храма, а затим је Епископ пререзао славски колач. Овогодишњи домаћини су део колача предали Зорану Башановићу који се прихватио да буде следеће године домаћин славе.

Беседа епископа шумадијског и администратора крушевачког Г. Јована

Црквена општина Барајево је добила плац од општине Барајево у месту Насеље Гај где је Владика положио камен темељац и поставио крст за изградњу Мисионарског Центра у коме је предвиђено да буде смештен дечији вртић. Владика је пред окупљеним народом рекао да је ово још једно богоугодно дело где ће наша деца налазити праве вредности живота и тако их ми сачувати од сваког злог насртаја. Епископ се захвалио председници општине Бранки Савић и представницима Владе града Београда на дару који су Цркви, а који ће се на прави начин користити на добробит народа, а пре свега деце.

По повратку са плаца Владика је освештао и фонтану испред парохијског дома у Барајеву, а затим је уследила славска трпеза коју су овогодишњи домаћини приредили за све окупљене.

јереј Владимир Димић