Одштампајте ову страницу

ЦРКВА У ЕРДЕЧУ СВЕЧАНО ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУ МЛАДОГ СВЕТОГ НИКОЛУ

ЦРКВА У ЕРДЕЧУ СВЕЧАНО ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУ МЛАДОГ СВЕТОГ НИКОЛУУ недељу Самарјанке 22. маја 2011. године на празник Преноса моштију Светитеља Николаја, Црква у Ердечу је прославила храмовну славу свечаном литургијом којој је началствовао протојереј - ставрофор Драгослав Сенић, уз саслужење старешине Ердечког Светоникољског храма протонамесника Слободана Бабића и пароха ресничког јереја Мирка Шиљковића.

Посебну ноту овом свечаном богослужењу је дао народ својим сложним појањем на Светој Литургији које је предводио старешина Цркве у Виноградима протонамесник Драган Брашанац, а Апостол је читао ученик IV разреда Ердечке Основне Школе „Доситеј Обрадовић“ Бојан Ђокић. Иначе сами храм је био претесан да прими све верне што се видело и у литији накод одслужене литургије, када је пресечен славски колач чији је домаћин ове године био г. Милета Мијалковић, а при самом резању славског колача, за наредну годину се већ пријавио г. Раша Дробњак.

Након ломљења славског колача, верном народу се обратио старешина Цркве у Ердечу протонамесник Слободан Бабић позвавши верне да свагда имају на уму да је Св. Отац Николај приводио људе Богу и да је за њих у Ердечу посебна част, то што су они једина Црква у Крагујевцу посвећена овом великом светитељу наше Цркве. Још је додао да позива све, да се вером прикључе Цркви јер је Бог свагда ту и да ће се Он одазвати на наше молитве. „Бог је потребнији људима, него људи Њему, јер ако вере имамо Он ће нам дати све што нам треба: мир, љубав, трепљење, стрпљење, здравље пре свега духа, а потом и тела, а напослетку и живот вечни“, била је поука Оца Слободана верном народу.

Народно весеље повод храмовне славе Цркве у Ердечу је настављено под шатром инсталираном у порти храма до касних поподневних часова.

ђакон Мирослав Василијевић