Одштампајте ову страницу

СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУДругог дана Силаска Светога Духа на апостоле, прослављена је слава Старе Милошеве Цркве у Крагујевцу. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење старешине Светотороијичког храма протојереја Милића Марковића, ректора крагујевачке богословије Св. Јован Златоусти протојереја – ставрофора др Зорана Крстића, Архијерејских намесника крагујевачког и лепеничког протојереја – ставрофора Рајка Стефановића и Сава Арсенијевића, пензионисаног пароха Старе Цркве протојереја – ставрофора Драгослава Степковића, стрешине Саборног храма протојереја – ставрофора Захарија Божовића и стрешине белошевачког храма Св. Великомученика Кнеза српског Лазара протојереја – ставрофора Милована Антонијевића, протојереја – ставрофора Милана Бороте, те гостију: сабраће манастира Саринца јеромонаха Онуфрија и Дионисија и седморице ђакона града Крагујевца.

Света Архијерејска литургија је служена под Записом који се налази у порти овога светога храма, а на литургији су били присутни градоначелник града Крагујевца г. Верољуб Стевановић, представници Војске Србије, полицијске управе, градских служби, као и велики број верних овога града. На самом почетку Владика Јован је за заслуге у ђаконској служби, ђакона Старе Цркве Мирослава Василијевића одликовао чином протођакона.
Након прочитаног Јеванђеља, 75.зачала по Матеју, вернима се по благослову Његовог Преосвештенства беседом обратио ректор др Зоран Крстић,. У надахнутој беседи отац Зоран је казао да је увек добро, а посебно сада на литургији, подсетити се шта је то заправо Црква, јер реч Црква је реч о нама самима. У Символу вере кажемо да у Цркву верујемо, као што верујемо у Оца, Сина и Светога Духа - конкретне личности, где је Црква заједница исто сасвим конкретних личности. Црква је простор Царства Небеснога и тај простор пре свега подразумева слободу. То значи да у Цркви човек налази смирење и да ту треба да доживи ослобођење од брига овога света. С друге стране, живот у Цркви не мора да ослобађа, нарочито онда када једни другима намећемо терете и бремена која ни сами не можемо да носимо и то је оно што представља девијацију Црквеног живота. Да би Црква постала место нашег ослобођења, потребно је да и ми узмемо учешћа својим животом. Нажалост неко сматра да је у Цркви довољно изговрити молитву као какву мантру и да ће одмах потом Дух Свети малтене дотрчати и прокрчити нам пут. У Цркви нема магије и чаробних речи. Потребно је да постоји наше сведочанство и ту долазимо до кључког момента нашег живота, јер не речи, већ дела треба да буду сведочанство љубави и наше вере. На основи Јеванђеља које смо чули, критеријуми наше вере су пре свега поштовање сваке личности и то без изузетка. Потом залагање за правду и праведност и на крају и солидарност са сиромашнима и потлаченима. Ако се одрекнемо ових критеријума, нећемо бити Црква. Оно што чини Дух Свети је да се наша вера не заврши речима, већ да се манифестује кроз дела, била је поука ректора Зорана Крстића верноме народу.

Беседа протојереја – ставрофора др Зорана Крстића у Старој цркви у Крагујевцу

Након одслужене литургије пресечен је славски колач, а домаћин славе сестра Славица Марковић се постарала да сав народ буде послужен у порти храма. Владика Јован је посетио братство Старе Милошеве Цркве у парохијском дому где је поводом храмовне славе приређена изложба цртежа ученика веронауке из више крагујевачких основних школа. У поподневним часовима после одслужене вечерње службе огрганизована је свечана Литиија. Литија предвођена Епископом шумадијским Г. Јованом и градоначелником града Крагујевца г. Верољубом Стевановићем је кренула кроз град до центра, где је на месту код тзв. Крста, Владика узнео молитве за заштиту, напредак, одржање, мир и благостање свих становника Крагујевца, као и самога града.

Литијска колона дуга више од 500 метара је кренула из порте Старе Цркве предвођена иконом Силаска Светога Духа, преко двомостовља реке Лепенице, кроз пешачку зону до Крста. Након узнесених молитава, колона је прошла поред Поште, Општинског Суда, Главном улицом поред Саборног храма, скренувши ка Театру „Јоаким Вујић“, а потом ка Првој крагујевачкој гимназији, где су ученици ове школе, чланови црквеног хора, предвођени својим диригентом г-ђом Маријом Радојевић извели краћи музички наступ отпојавши три духовне песме уз помоћ наставника Веронауке г. Предрага Обровића. Литија се након тога поред градске пијаце Лепеничким булеваром вратила у Стару Цркву.

У литији је поред градоначелника учествовао и Председник скупштинских већа г. Саша Миленић, као и директори других градских предузећа „Аутосаобраћаја“ г. Јован Рвовић, Народног Музеја г. Саша Стевановић, одред Полиције, одред Војске Србије, Ватрогасна јединица, КУД Смиље, КУД Соколови, те ученици Основне Школе „Ђура Јакшић“ предвођени својим директором г. Владимиром Божовићем, као и ученици Друге Техничке школе који су носили барјаке.

По повратку у Стару Цркву, у порти храма је одржан пригодан културно – уметнички програм наступом КУД Смиље, КУД Жубор, а прослава Литије Града је завршена концертом уметника из удружења „Крагујевацконцерт“, који окупља најзначајнија имена света народне музике.

протођакон Мирослав Василијевић


ФОТОГАЛЕРИЈА 1
    

ФОТОГАЛЕРИЈА 2


ФОТОГАЛЕРИЈА 3


ФОТОГАЛЕРИЈА 4


ФОТОГАЛЕРИЈА 5