Одштампајте ову страницу

СЛАВА КАПЕЛЕ МАНАСТИРА ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУ

СЛАВА КАПЕЛЕ МАНАСТИРА ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУПреосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је у суботу 18. јуна свету Архијерејску Литургију у манастиру Венчац у Брезовцу код Аранђеловца.

Благословом Владике Јована, од 2009. године капела овог манастира посвећена је свештеномученику Јоаникију (Липовцу). Митрополит црногорско-приморски Јоаникије пострадао је 1945. године у Аранђеловцу и његови земни остаци до данас почивају негде подно планине Букуље. У календару наше Свете Цркве, овај новомученик Христов уписан је 17. јуна, али по најновијим сведочанствима даном његовог скончања јавља се 18. јун.

Током свете Литургије Владика Јован је произвео у игумански чин настојатеља ове обитељи, јеромонаха Саву и пожелео да му ово велико достојанство не буде на гордост већ на духовно узрастање и спасење, како његово тако и свих оних које Господ упути у манастир Венчац.

Обративши се свештенству и народу беседом, Владика Јован је врло дирљиво говорио о љубави – о Богу који је љубав и којим љубав спознајемо, али и о неопходност наше жртве за другога, и ближњега и незнанога, јер без жртве нема нити може бити истинске љубави. Господ нам је својим животом и крсним страдањем показао праву, животворну жубав и највећу могућу жртву- предавши себе за нас и за наше спасење. Такву жртву је принео и свети Јоаникије, страдавши за Христа и бранећи истину Његову.

Беседа епископа шумадијског и администратора крушевачког Г. Јована

По завршеној светој Литургији, Владика је пререзао славски колач и остао на заједничкој трпези, током које је игуман Сава изразио своју захвалност прво Богу за велики чин којег је удостојен, а потом и Владици на његовој великој љубави и жртви коју из дана у дан показује према својој пастви.

Након ручка, Владика Јован је са свештенством обишао археолошко налазиште “Дворине”, где су откривене зидине неке древне богомоље и где су вероватно били двори последњег српског деспота Павла Бакића. Потом је Владика посетио храм св. Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, где је дао распоред за наставак живописања овог храма, као и цркву свете Анастасије Српске у Копљарима, где такође треба да се настави осликавање.

јереј Александар Миловановић