ПРОСЛАВЉЕНА МАЛА ГОСПОЈИНА У МАЛОМ КРЧМАРУ

ПРОСЛАВЉЕНА МАЛА ГОСПОЈИНА У МАЛОМ КРЧМАРУУ Малом Крчмару надомак Раче на дан Рождества Пресвете Богородице прослављена је храмовна слава. Народ овог живописног краја је упркос лошем времену у великом броју дошао у храм да би прославио славу свог места, а Свету Литургију су служили свештеници Ненад Савић и Горан Живковић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

Беседу о овом великом празнику је одржао јереј Горан Живковић који је говорио о значају Пресвете Богородице у животу сваког православног хришћанина. Јединородни Син Божји је рођен као мушкарац и зато је Бог одредио да највећи човек свих времена буде жена, а то је нико други до Марија, Пресвета Богородица. Она је највећа зато што је родила без греха Богочовека Исуса што је наговештавало само њено порекло од родитеља Јоакима и Ане. Наиме, свети Јоаким води порекло од царске Јудине лозе, а мати света Ана је од свештеничке Аронове што сведочи о Христу као Цару над царевима и Првосвештенику. Отац Горан је даље нагласио да мештани Малог Крчмара треба да буду почаствовани чињеницом да је управо Богородица заштитница њиховог места и да зато треба да јој се у сваком искушењу што усрдније моле за помоћ. Након свете Литургије је обављен је опход око храма, а затим је пререзан славски колач који је спремио овогодишњи колачар Драган Гавриловић.

Храм у Малом Крчмару је подигнут 1930. године, за време службовања пароха Михаила Радића. Исте године на дан храмовне славе је и освештан од стране Епископа тимочког Емилијана Пиперковића. Црква је триконхосна са осмостраном куполом, а рађена је према пројекту Н. Настовића.

На крају сабрања за све присутне уследила је трпеза љубави.

Горан Живковић, јереј