Одштампајте ову страницу

ТРУДИМО СЕ ДА ДОМОВИ НАШИ БУДУ МАЛА ЦРКВА И ПЕЋИНА ВИТЛЕЈЕМСКА

У петак 29. по Духовима (препод. мученици ђакон Авакум ии игуман Пајсије), Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење протојереја ставрофора Милана Бороте, јереја Мирољуба Миладиновића и протођакона Мирослава Василијевића у храму свете Петке у Виноградима.

У беседи на јеванђелско зачало Преосвећени нам указује: “Није довољно да само у својој души и своме срцу исповедамо већ да исповедимо Христа речима и делима, и пред другим људима”. Данас празнујући имамо пример светих мученика ђакона Авакума и игумана Пајсија. Они положивши наду и сав живот свој на Христа светлошћу Његовом обасјани спасавају се за живот вечни. А својим сведочанством вере и живота и у наш земни – пролазни живот уносе искуство вечнога живота. И свoјим примером и нас спасавају.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Исповедајући речју и делом Христа Бога живога и Животодавца, ми ћемо кроз Њега познати Оца и Духа Светога. А мерило вере ове имамо једино кроз Свету Литургију у Цркви – заједници Љубави. У Литургији мир Божији као мач одстрањује зло -болесно у нама, а спасава добро и умножавајући га у нама. Тако да је Литургија најбоља веронаука којом укрепљени трудимо се да наше срце и домови наши буду мала црква и пећина Витлејемска. Православна вера наша је чежња душе и жеља срца да Христос буде мир наш, и да се у нама изврши воља Његова. Ако нас Воља Божија води имаћемо и праву меру љубави према свету –ближњима.

Јереј Мирољуб Миладиновић