Одштампајте ову страницу

ВЕЛИКИ ШКОЛСКИ ЧАС

Kragujevacki muceniciДан 21. октобар посвећен је крагујевачим ново мученицима, које су стрељали Немци ѕа време Другог светског рада пре 66 година. Крагујевачким новомученицима је посвећена црква у Шумарицама у којој је Свету Литургију служио Његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење протојереја-ставорфора др Зорана Крстића и протојереја-ставрофора Милана Бороте, старешине храма.

Литругији су, између осталих, присуствовали и градоначелник Крагујевца господин Верољуб Стевановић и његов сарадник Саша Миленић. 

После Литургије епископ је пререзао славски колач са ктитором цркве Јованом Алексићем, а затим је са свештенством града Крагујевца поред хумке стрељаних, код споменика „Пето-три“, одслужио молебан крагујевачким новомученицима.

Код споменика „Пето три“ је одржан и Велики школски час са којег је послата антиратна порука да се никада не понови злочин из Другог светског рата, када су немачке окупационе снаге у знак одмазде у Крагујевцу стрељале неколико хиљада грађана, међу којима ђаке и професоре Прве крагујевачке гимназије.

У оквиру Великог школског часа је изведен и музичко-сценски програм по тексту поеме „Плави лептир“ савременог енглеског песника Ричарда Берсна, а коју је режирао београдски редитељ Драган Ћирјанић.