Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА У ЛАЗАРЕВЦУ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА У ЛАЗАРЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у среду друге недеље поста, 07. марта 2012. године, у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, служио свету Литургију Пређеосвећених дарова, уз саслуживање свештенства и монаштва шумадијске епархије.
Непосредно пред свету Литургију свештенство овог намесништва је исповедио игуман манастира Саринац, отац Онуфрије.

Преосвећени Владика се у својој беседи обратио својој духовној деци умољавајући их да истрају у подвигу поста и молитве, који су нам неопходни како би се преобразили, духовно обновили и успоставили контролу над својим похотама, страстима и жељама своје пале природе. Пост осим уздржавања од одређеног јела и пића, подразумева пре свега духовну борбу и интензивније самопреиспитивање, а уједно представља и средство спознаје истинског начина живљења и нашег правилног одношења према Богу, човеку и творевини. Пут поста и молитве је тежак и трновит, али то је једини пут који порађа радост и мир, нагласио је Владика. На крају је Владика, апелујући на нашу свест и савест рекао, да своју духовну борбу отпочнемо праштањем и покајањем, јер ћемо тако отворити себе за благодат Божију и за светост, и тако постати аутентични хришћани. А то је опет једино могуће, ако се што чешће достојно припремљени причешћујемо, јер је Христос једино ту у пуноћи својој присутан.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На Литургији је био присутан велики број верника, а нарочито деце, од којих се већина и причестила.

Након свете Литургије парох чибутковачки јереј Жељко Ивковић је прочитао свој реферат на тему “Последице лошег и неодговорног духовништва-духоводитељства”, после чега је уследила дискусија.

ПОСЛЕДИЦЕ ЛОШЕГ И НЕОДГОВОРНОГ ДУХОВНИШТВА – ДУХОВОДИТЕЉСТВА, Протонамесник Жељко Ж. Ивковић

Ово вишеструко корисно, едукативно и духовно сабрање је завршено трпезом љубави коју је припремило свештенство колубарско-посавског намесништва.

јереј Жељко Ивковић