Одштампајте ову страницу

СВЕЧАНОСТ НА ЛИПАРУ

LiparУ суботу 20. октобра 2007. године, на Св. Сергија и Вакха (Срђевдан), у новооснованом манастиру Св. Георгија на Липару код Крагујевца, уприличена је несвакидашња свечаност, a повод је, освећење новоподигнутог конака и припрате са звоником.

Св. Архијерејску литургију служио је надлежни eпископ шумадијски Г. Јован уз саслужење и присуство, свештенства и монаштва шумадијске и жичке епархије.

Прохладно јесење сунчано јутро наговештило  је свечаност, која је окупила велики број верника Крагујевца, Јагодине  и левачког краја. И поред тога што у непосредној близини постоје светиње као што су Ралетинац, Денковац и Саринац, на обронцима гледићких планина, изникло је још светилиште, вредно пажње и поштовања. И ако је овај манастир основан 2004. године, он се данас по лепоти придружио овим манастирима.

 

Захваљујући вери оних који су га стварали и градили,  највећа захвалност припада господину Мирославу и Драгани Брковић и њиховој деци. Побуђен  вером и жртвом ктитора, eпископ Јован  је господина Мирослава Брковића предлажио за  одликовање Светом Аријерејском синоду СПЦ, који му је  доделио  орден Светога Саве другог степена, а  на крају Св. литургије уручио му eпископ Јован. У пригодној беседи eпископ се осврнуо на смисао хришћанског литугијског живота,  који је предукус Царства Божјег, и о потреби причећивања, као пуноћи и савршенству живота у цркви.

Захвалио се ктиторима, породици Брковић, „који су као плод своје вере, даривали свој иметак да послужи цркви и роду. Даривали су  Господу и оно што су имали најлепше и највредније, а то је дете своје“, које је са својих 15 година отишло у манастир и које се припрема за монашки постриг.

После Св. Литургије уследило је освећење новоподигнутог конака, који је комплетно опремљен и предат на употребу старешини ове светиње, архимандриту оцу Сави (Аврамовићу). На крају свечаности уследила је трпеза љубави припремљена од стране ктитора породице Брковић и старешине манастира оца Саве. Сви су били послужени и угошћени, али и духовно обогаћени, оним  што су доживели овог дана „који Господ створи, да му се радујемо и веселимо“.