Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА РАЧАНСКОГ

ИСПОВЕСТ АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА РАЧАНСКОГУ петак четврте недеље Великог Поста посвећеној Часном Крсту, када наша мајка Црква слави успомену на Светог мученика Кодрата Коринтског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у храму Сабора Светог Архангела Гаврила у Јарушицама. Повод за литургијско сабрање је исповест Архијерејског намесништва рачанског.

Пре почетка Свете Литургије свештенство рачанског намесништва се исповедило, а исповедник је био протојереј – ставрофор Милан Борота. Пре почетка Свете Литургије Епископ Јован је освештао темеље за нове, будуће просторије црквене канцеларије.

Првојерарху шумадијске Епархије Господину Јовану саслуживали су следећи свештеници: протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј Љубиша Ђураш, парох и Архијерејски намесник рачански, протојереј Велибор Јовановић, парох сарановачки, протонамесник Радивоје Стојадиновић, парох сипићки,уз саслужење двојице ђакона, Ивана Гашића и Дејана Шишковића. Ову духовну радост и евхаристијску заједницу употпунили су активним учешћем како верници у великом броју места Јарушица, тако и велики број деце. На позив ђакона „са страхом Божијим и вером приступите“ сви су приступили Светој Чаши, сјединили се са Христом и на тај начин показали и потврдили да је Света Литургија предокус Царства Божијег.

Обративши се и поучивши верни народ Преосвећени Владика Јован је истакао значај поста као средство да би се дошло до циља, а циљ је сједињење са Господом Исусом Христом. Он је цитирао речи нашег Спаситеља који је рекао да ко не једе Његово Тело и не пије Његову Крв неће имати живота у себи. Нико није достојан ни да приђе Светом Путиру, а камоли да се причести каже се у једној од молитава, али то не значи да треба да клонемо већ да се покајемо. Наиме, Свето Причешће је на спасење, али и на осуду ако се причешћујемо непокајани и тиме недостојни. Зато треба што чешће преиспитивати себе, погледати себе изнутра, видети каква су нам дела и често се молити нагласио је шумадијски архипастир. Треба водити рачуна да не саблазнимо другога јер нам Господ у Јеванђељу каже да је то страшан грех. Владика је у својој надахнутој беседи такође нагласио да веру треба сведочити више делима него речима и да је пост прилика да се у том смислу мењамо на боље јер ће нам Господ судити у ономе у чему нас затекне те да то увек треба да имамо на уму.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије приступило се читању реферата на тему „Црква и савремени начин комуникације“ коју је за ову прилику припремио протонамесник Горан Живковић, парох четврти лаповски. Он је у реферату навео позитивне и негативне стране модерних комуникационих средстава, посебно се осврнувши на радио, телевизију, интернет и штампу. Ова средства су велики изазов за Цркву и мудро се могу искористити уз предности које пружају, али уједно су пуни разних опасности које одликују савремено доба. Уз њихово коришћење је итекако могуће мисионарење и сведочење Христа, али на том путу треба бити опрезан. После прочитаног реферата уследила је врло занимљива и плодна дискусија, уз одговарање на многобројна питања аутора реферата.

ЦРКВА И САВРЕМЕНИ НАЧИН КОМУНИКАЦИЈЕ - протонамесник Горан Живковић

На крају овог дивног духовног сабрања уследила је трпеза љубави коју је припремио верни народ овог живописног шумадијског села на челу са својим пастиром, јерејем Миланом Ћосићем кога је Владика Јован јавно похвалио за показани труд у изградњи конака и осталих пратећих објеката у близини храма.

Ђакон Дејан Шишковић