ПРАВДА БОЖИЈА ЈЕ ИЗНАД ЉУДСКЕ ПРАВДЕ

ПРАВДА БОЖИЈА ЈЕ ИЗНАД ЉУДСКЕ ПРАВДЕНа дан Светога апостола и Јеванђелиста Матеја 29. новембра 2012. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Цркви у Крагујевцу уз саслужење Архијерејског намесника лепеничког протојереја – ставрофора Сава Арсенијевића и протојереја Милана Благојевића.

На литургији су били ученици нижих разреда Основне Школе „Бук Караџић“ са својом вероучитељицом г-ђом Иреном Баћић, те су узели учешћа у богослужењу одговарањем на литургијске прозбе, проузношењем Молитве Господње, те су се на послетку, ставши у ред један за другим, причестили Телом и Крвљу Господњом.

Владика Јован је одржао беседу на 30. зачало Матејевог Јеванђеља рекавши да је Матеј био цариник и као такав, од својих сународника сматран је за грешнога и недостојног. Али он се радује јер Бог улази под његов кров. Господ најгрешније људе чини непорочнима, чистим, те позива овог цариника за апостолску службу. Из овога се види колика је власт Христова, Који има суд у својим рукама. Његова правда је изнад људског схватања правде, те у Матејевом дому, обедује са онима које фарисеји сматрају грешницима. За њих и њихов појам правде, тако нешто је недопустиво. За Христа је то управо достојно сваке похвале. Христова правда је прожета љубављу. Таква правда није самодовољан принцип коме се све што је живо покорава, већ позив грешницима на покајање. Господ воли и грешнике, поготову оне који се кају. А ми треба да знамо да данашње Јевађеље управо позива, не само на покајање, већ да целим својим животом идемо за Христом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Братство Старе Милошеве Цркве је угостило верне, као и Владику Јована у парохијском дому.

протођакон Мирослав Василијевић