ОСМИ САБОР ФРУЛАША У СОПОТУ

У суботу 26. октобра 2013. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у великој сали Центра за културу Сопот, одржан је осми сабор фрулаша.

Фрулашки сабор је одржан у организацији Црквене Општине сопотске и Центра за културу – Сопот, а покровитељ и овогодишњег фрулашког саборовања је Градска Општина Сопот.

Сабор је поздравним речима отворио председник Градске Општине Сопот, господин Живорад Милосављевић, истакавши да је циљ ове манифестације очување  народне културе и уметности, изразивши велико задовољство што се сваке године пријављује све већи број такмичара, као и оних који увек радо чују звук фруле.

За овогодишње такмичење се пријавило 42 такмичара  из различитих крајева Србије: Крагујевца, Београда, Младеновца, Ковина, Бруса, Жагубице, Сремске Митровице, Брзећа, Бајине Баште и других места. У ревијалном делу програма наступало је КУД “Космај” из Сопота, као и хор ученика Верске наставе Основне школе из Сопота са вероучитељицом Јеленом Четник.

Такмичењу је председавао музички жири у саставу Светлане Азањац (етномузиколога), Наде Замфировић (етномузиколога) и Добривоја Тодоровића (професора фруле).

Одлуком поменутог жирија победник у јуниорском делу такмичења је Јован Бургић из Бруса, сениорском: Дарко Крисан из Бруса, дуетском: Јана и Богдан Лукић из Крагујевца а специјална награда овогодишњег такмичења припала је фрулашком дуету Сашка Димитријевић и Јован Бургић из Бруса.

На крају програма, водитељ Омер Петојевић најавио је председника Градске Општине Сопот господина Живорада Милосављевића који је уручио победничке награде учесницима у јуниорском, сениорском и дуетском делу такмичења.

јереј Горан Лукић