Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА 150 ГОДИНА ВРБИЧКЕ ЦРКВЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРОСЛАВА 150 ГОДИНА ВРБИЧКЕ ЦРКВЕ У АРАНЂЕЛОВЦУДеветнаесте недеље по Духовима, 3. новембра 2013. године, свечано је прослављено 150 година од подизања цркве Св. архангела Гаврила у Аранђеловцу – познатије као Врбичке цркве. Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован уз саслуживање 12 свештенике и два ђакона Епархије шумадијске, као и протојереја- ставрофора Слободана Милуновића из Минхена и Градимира Милојевића из Варварина.

Историја Врбичке цркве уско је повезана са историјом самога Аранђеловца, јер је и град основан а и црква подигнута под патронатом кнеза Милоша Обреновића. Наиме, 1859. године кнез Милош одлучије да подигне цркву на брду изнад паланке Врбице и да је посвети светом архангелу Гаврилу, по чијем имену 1. августа 1859. године варошица Врбица добија нови назив- Аранђеловац. Изградња цркве је завршена 1862. године, а унутрашње уређење и иконостас су завршени 1963. и у јесен те године црква је освећена руком Митрополита београдског Михаила.

Овом великом јубилеју присуствовало је пет- шест стотина људи који су учествовали у Божансвеној Евхаристији појући Богу и причешћујући се Тајнама Христовим. Након прочитаног Јеванђеља, Преосвећени Владика Јован је честитао празник и јубилеј свим верницима, нагласивши неопходност праве јеванђељске љубави и у човеку и међу људима. Сви ми олако користимо ову реч љубав, али је право питање колико живимо правом љубављу и колико смо спремни да дамо себе и оно своје другима? Најбољи и најдубљи одговор на ова питања налазимо управо у прочитаном Јевађељу где се каже: „И како хоћете да вама чине људи, чините тако и ви њима....“ (Лк 6. 31-36). Ово је вечни закон живљења људи на земљи, закон који ни у једној мудрости ни науци нећете наћи, осим у благој речи, тј. Јеванђељу Христовом.

Током свете Литургије Владика Јован је произвео у чин протојереја старешину врбичке цркве Милована Ранковића, пожелевши да му овај велики залог никако не буде на гордост, већ на веће и преданије служење и Богу и повереној пастви. По завршетку свете Литургије Владика је доделио Архијерејску грамату признања Основној школи „Милош Обреновић“ из Аранђеловца и Архијерејску грамату захвалности Г-ђици Снежани Петровић, вероучитељу ове школе, као и Орден Вожда Карађорђа Г. Бориславу Лазаревићу, председнику Црквеног одбора Врбичке цркве.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Прослава овог великог јубилеја настављена је културно- уметничким програмом који је приређен у порти Врбичке цркве. Најпре је песник Добрица Ерић разгалио све присутне кроз њему својствено песничко изражавање, а потом је историчар уметности Тања Вићентић укратко изнела историјат Врбичке цркве. Уследио је драмски приказ „Од Врбице до Аранђеловца“ у извођењу глумаца Народног позоришта у Београду Лепомира Ивковића и Миленка Павлова, као и дирљива монодрама на текст Владике Николаја коју је извео глумац Мирко Бабић. Програм је употпуњен играма пионирског и првог ансабла КУД-а „Абрашевић“ из Аранђеловца.

Након једночасовног програма, славље је настављено заједничком трпезом љубави која је организована у ресторану „Краљица“ у Аранђеловцу.

јереј Александар Миловановић