Одштампајте ову страницу

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА У АКТИВНОЈ БОРБИ ПРОТИВ НАРКОМАНИЈЕ

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА У АКТИВНОЈ БОРБИ ПРОТИВ НАРКОМАНИЈЕДана 14. новембра 2013. год, када наша Црква слави Свете бесребренике Козму и Дамјана у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и администратора жичког господина Јована, организована је Духовна трибина на којој су говорили чланови заједнице „Земља живих“ у Брајковцу код Лазаревца ‒ протојереј-ставрофор Александар Новаковић, који је на челу заједнице у Брајковцу, монах Јосиф из манастира Светог Георгија, Ћелије код Лазаревца, који је годинама укључен у овај пројекат и штићеници заједнице: Срђан Репић (36 година) и Вук Маркићевић (17 година). Ово је била друга овогодишња трибина у организацији младеновачке Цркве, након што је пре неколико недеља гостовао академик Матија Бећковић.

Братство храма, на челу са архијерејским намесником јерејем Жељком Ивковићем, одлучило се на организовање трибина, пошто је постојала велика жеља и потреба верујућих Младеновчана (посебно младих) да чују и разговарају са људима који су прошли кроз паклено искуство наркоманије, као оне који се са великим успехом боре против ове пошасти наших дана. Организовање ове трибине у потпуности је преузело братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

На самом почетку отац Жељко Ивковић је поздравио присутне и захвалио се гостима не само на њиховом значајном раду у борби против болести зависности, већ и на ангажовању у свеукупној мисији Цркве. Први је говорио отац Александар, који је присутне, међу којима је било највише средњошколаца и старијих основаца, упознао са историјатом брајковачке заједнице и животом штићеника у „Земљи живих“. Потом су говорили штићеници Срђан и Вук. Њихова излагања су оставила највећи утисак на присутну омладину, јер су млади Младеновчани пред собом имали личности које се могу срести само у романима Достојевског. Искрене покајнике, који су, пошто су одбацили боголикост и упали у зависност, успели уз Божију помоћ и својом слободном вољом да се уздигну из блата сваковрсних греха и постану истински сведоци Васкрслог Господа. Они су својом искреношћу и потресним сведочанствима указали на озбиљност и ђавоиманост наркоманије.

У другом делу вечери, присутни су постављали питања и развио се изузетан и отворен дијалог између гостију и публике. Младима је посебно било важно да се нагласи и објасни важност смисла, пошто су штићеници недостатак смисла навели као основни разлог уласка у наркоманију. Као закључну реч ове Духовне трибине, отац Жељко Ивковић је рекао да она показује да ови сусрети младеновачке Цркве имају велики значај и да ће се са њима наставити током јесени.

ђакон Марко Јефтић