ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ У БАЈИНОЈ БАШТИ

ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ У БАЈИНОЈ БАШТИУ суботу, 01. 02. 2014. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке Господин Јован извршио је чин освећења темеља цркве посвећене Светом Сави, у Бајиној Башти.

Чину освећења је присуствовао велики број верника. Након освећења, Владика се очинском љубављу присутном народу обратио пригодном беседом. Владика Јован је посебно нагласио колики је благослов за људе који живе у Бајиној Башти да баш они, баш ова генерација људи подиже храм. То је нарочит благослов који није дат свакој генерацији.

Такође, Владика је, подсетио све грађане Бајине Баште, да је црква заправо “део Неба на земљи”, те да се изграђивањем цркве и помагањем, трудом око изградње ње, наша имена уписују у “Књигу Живих”. Ове речи је Владика поменуо и у беседи коју ју изговорио приликом подизања крста на месту предвиђеном за цркву и оне су као оно семе које паде “на земљу добру, и доноси род, једно по сто, а једно по шездесет, а једно по тридесет” (Мт. 13,8). Оне су заиста уродиле плодом у нашем малом граду, те су темељи цркве изграђени за само 8 дана.

У темеље је уграђено 7000 килограма арматуре, око 200 кубика бетона, а за шаловање темеља је утрошено 25 кубика даске. Свакога дана на градилишту је радило између 40 и 50 мајстора, и то сви потпуно бесплатно, сматрајући за част да дају свој допринос једном оваквом подухвату. Бајина Башта и околна села су кроз историју познати по добрим и вредним домаћинима и добрим мајсторима који граде цркве и куће широм света. Храну и пиће за раднике су доносили бајинобаштански пекари и вредни домаћини као свој допринос овом светом подухвату.

Темељи црква Светог Саве су 510 квадрата, а председник грађевинског одбора је Господин Мијодраг Читаковић, директор Дринско-Лимских хидроелектрана, архитекта је Господин Бранко Игњатовић са Златибора, а пројекат је израдио Господин Радан Јокић из Бајине Баште,који је и надзорни орган. Градњу води, по благослову нашег Епископа Јована, парох друге парохије бајинобаштанске Протојереј Горан Милинковић, Архијерејски намесник рачански, који се од 2005. године истрајно борио за добијање локације за нови храм у Бајиној Башти.

Након освећења темеља, Владика Јован је одржао састанак у ОШ “Свети Сава”, са директорком школе Лепосавом Ивановић, председником грађ. одбора Мијодрагом Читаковићем, председником општине Златаном Јовановићем, Замеником Председника Општине Господином Радомиром Филиповићем, који је дао свој огроман допринос у почетку градње- онда када је било најпотребније, архитектом Бранком Игњатовићем, директором канцеларије за Вере у Влади Републике Србије Милетом Радојевићем, Протојерејем-ставрофором Стојадином Павловићем и представницима других школа архијереског намесништва рачанског.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

По завршетку састанка трудом верног народа у Бајиној Башти, спремљена је трпеза љубави, којој су осим уважених гостију и свештенства присуствовали и мајстори који су за само осам зимских дана урадили ово богоугодно дело. У току ручка присутнима се обратио Господин Раде Спасојевић, подпредседник Грађевинског Одбор, председник општине Златан Јовановић, а затим и директор канцеларије за вере у Влади Републике Србије уз чију помоћ је и отпочела изградња цркве. У овим обраћањима исказана је захвалност и добра воља за даљу сарадњу, како на изградњи цркве Светог Саве, тако и на другим пољима.

Ненад Зекавица, студент Богословског факултета