ПОЧЕТАК ШКОЛЕ ИКОНОПИСА У ЛАЗАРЕВЦУ

ПОЧЕТАК ШКОЛЕ ИКОНОПИСА У ЛАЗАРЕВЦУУ петак, 14. фебруара 2014. године, после празничног бденија пред празник Сретења Господњег, у свечаној сали парохијског дома у Лазаревцу, са бладословом Епископа шумадијског и администратора жичког Господина Јована, почела је са радом школа иконописа.

Заинтересоване, који су се окупили у великом броју, поздравио је у име ЦО лазаревачке свештеник Влада Димитријевић. Не случајно почетак ове школе смештен је пред празник Сретења Господњег. Указујући на ову симболику свештеник Влада Димитријевић пожелео је свима да откривање тајни и умећа иконописа буде прилика за један нови и другачији сусрет и сретање са Богом. Полазницима школе пожелео је пуно успеха у даљем раду и подсетио их да је неговање талената које нам је Господ подарио наша обавеза и одговорност.

Са програмом школе и начином рада окупљене је упознао један од предавача, апсолвент Ликовне академије у Београду, Александар Павлић. Иако млад Александар је у црквеним круговима нашег намесништва познат као врстан иконописац, а његове иконе красе многе домове у нашем граду и шире. Поред њега вештини иконописања заинтересоване ће подучавати и јеромонах Филотеј (Јовановић), сабрат манастира Светог великомученика Георгија у селу Ћелије. Одзив грађана оправдао је наша очекивања и потврдио да су овакве активности преко потребне нашем граду. Нарочито нас радује одзив великог броја деце, али о одраслих. Оваква дешавања потврђују и то да је наша црквена општина препознала потребе својих парохијана, поготово у време у коме су од стране медија и окружење изложени многим сумњивим и погрешним вредностима и утицајима. У пријатном разговору и дружењу договорено је време извођења наставе. Отварању школе присуствовали су и локални медији, тако да очекујемо још већи одзив заинтересованих. Остајемо у нади ћемо вас у следећем извештају о раду школе иконописа обрадовати фотографијама првих икона наших полазника.