Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКИ КРШТЕЊЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ЛИТУРГИЈСКИ КРШТЕЊЕ У АРАНЂЕЛОВЦУУ уторак 11. фебруара, на дан преноса моштију св. Игњатија Богоносца, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Пуноћа Архијерејског свештенослужења била је улепшана и св. тајном крштења, обављеном у склопу свете Евхаристије.

Црква Божија од данас је богатија за два новопросвећена члана, крштених рукама Владике шумадијског Г. Јована. У ризу светлују обучени су Јаков, син пароха јеловичког јереја Дејана и Јасмине Тодоровић, и Лука син ђакона Милоша и Мирјане Мијатовић.

Након прочитаног јеванђеља, Владика Јован је очински поучио сабрани народ о величини служења, кроз унижавање и давање себе другима, по речима Христовим: „Јер сваки који себе узвисује понизиће се, а који себе понизује узвисиће се“ (Лк 14.11). Насупрот овога стоји наша гордост и сујета, кроз које себе стављамо изнад и испред других, што нас одваја и од Бога и од човека. Против ових страсти свагда се треба борити смирењем, сећајући се апостолских речи: „Бог се противи гордима, а смиренима даје благодат“ (Јак 4.6).

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

После Богу принете Евхаристије, Владика Јован је са свештенством и народом остао на заједничкој трпези љубави у ресторану „Круна“, коју су припремили јереј Дејан и ђакон Милош.

Александар Миловановић, јереј